PROMO

Dodjelom nagrada završen 1. Hvar Film Festival, regija je dobila novi značajan filmski festival

Hvar Film Festival
16.09.2024.
u 12:18

Svečanom dodjelom nagrada na gala večeri, završeno je prvo izdanje Hvar Film Festivala. Nagrade su dodijeljene u tri kategorije: Najbolji regionalni film, Najbolji međunarodni film te Nagrada Sunny Shorts Film marketa - koprodukcijski fond.

Tijekom pet dana festivala, oko 1000 gledatelja imalo je prigodu uživati u kratkim međunarodnim i regionalnim filmovima, čime je potvrđen značaj i opravdanost festivala kratkometražnog filma u Hvaru. Kapaciteti svih programa bili su ispunjeni 90%.

Osim filmskih projekcija, Festival je pružio prostor za profesionalno umrežavanje i razvoj industrije. Sklopljeno je pet poslovnih dogovora, dvije koprodukcije, a filmski profesionalci sudjelovali su u trodnevnim industry sesijama i razgovorima, koji su ponudili vrijedne uvide u razvoj filmske produkcije u regiji i šire. U sklopu SSFM-a održan je i Hub za glumce. 

Najbolji filmovi Hvar Film Festivala

Najbolji film Festivala u kategoriji Regionalnog filma je “Radije bih bila kamen”, redateljice Ane Hušman. U obrazloženju žiri je naveo: “Postoji jedno maleno mjesto na zemlji, krajolik koji nije ni spektakularan ni veličanstven, bez velike važnosti ili značenja, ali živi i diše na svoj način. Taj krajolik uskoro će prestati postojati. Kroz filmsku magiju i poetsku naraciju, autor u svakome od nas usađuje intimno, haptičko sjećanje na taj krajolik i duhove koji ga nastanjuju. Nikada nećemo zaboraviti to mjesto.”

Glavna nagrada za kratki film u Međunarodnoj konkurenciji ide animiranom dokumentarcu “The Meatseller” redateljice Margherite Giusti. Film prati osobno putovanje potaknuto strašću glavnog lika da ostvari određeni san. Njezina potraga za identitetom i emancipacijom odjekuje u svima nama. Ova dirljiva i inspirativna priča nije samo još jedna priča o imigraciji; izrađena klasičnom animacijom i maštovitim pripovijedanjem, pruža vrstu filmskog iskustva za koje svi navijamo.

Žiri dodijelio i posebna priznanja

Posebno priznanje žirija u Međunarodnoj kategoriji dodijeljeno je filmu “An Orange from Jaffa” redatelja Mohammeda Almughannija. S iznimno racionalnim filmskim pripovijedanjem i sjajnim glumačkim izvedbama - vještinama koje su specifične za kratke filmove - redatelj uspijeva ispričati snažnu priču o prijateljstvu i ljudskosti u kratkom vremenu i unutar skučenog prostora taksija, na mjestu i u okolnostima gdje to najmanje očekujemo.

Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dodijeljeno je filmu “Reznica” redatelja Davora Marinkovića. Film završava riječima: “Rat je najgori od svih užasa. Ali da nije bilo rata, ne bih bio ovdje,” te nas na taj način podsjeća, nepretenciozno i beskompromisno direktno, da čak i iz najdubljeg mraka može zasjati svjetlo.

Uz nagrade u natjecateljskom programu kratkog filma, dodijeljena je i nagrada u sklopu SSFM Co Pro marketa gdje je najboljim projektom proglašen “Poluotok” scenarista i redatelja Davida Gaše te producentica Lucije Perić i Marte Eve Mećave.

Hvar Film Festival, već u svom prvom izdanju, pokazao je potencijal da postane važno okupljalište filmskih stvaralaca i ljubitelja kratkog filma, te najavljuje još veće i ambicioznije planove za naredne godine.

Prvi HFF - od početka do kraja - punim jedrima

Organizacijski tim Festivala iskazao je veliko zadovoljstvo što je HFF krenuo punim jedrima od samog otvaranja kad je prikazan pobjednik iz Cannesa, film Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti”. Posebno mjesto prve večeri u hvarskom Arsenalu bilo je predviđeno za članove žirija koji su stigli na otvaranje: istaknutu njemačku redateljicu Hannu Slak, redatelje Ivana Sikavicu (Hrvatska) i Alema Babića (BiH) te filmsku producenticu Martinu Petrović koja je ujedno i direktorica MEDIA Deska HR. Crvenim tepihom 1. Hvar Film Festivala prošetali su i brojni glumci, uključujući Simonidu Mandić, Lazara Dragojevića, Lava Novosela, Josipa Ledinu i druge. Među gostima Festivala je i vlasnica najveće regionalne Agencije za glumce Anila Gajević, koja zastupa i veliki broj hrvatskih glumaca.

Uz filmske projekcije, HFF dodatno je obogaćen i izložbom hrvatske fotografske legende Jadrana Lazića, poznatog po svojim ikonografskim fotografijama slavnih osoba i prizorima iz filmske industrije.

Umjetnički direktor Festivala Kenan Musić zahvalio se svima koji su doprinijeli održavanju prvog Hvar Film Festivala, prije svega pokroviteljima i partnerima Gradu Hvaru, Turističkoj zajednici Grada Hvara i Javnoj ustanovi u kulturi HVAR 1612, zatim sponzorima Sunčanom Hvaru, Telemachu HrvatskaMaraski, restoranima Code 11 i Gariful, Lola Baru, Večernjem listu, Kinu Mediteran te svim djelatnicima gradskih službi. Na kraju je istaknuo posebnu zahvalnost građanima Hvara koji su prvo izdanje Festivala pozdravili i prihvatili s velikim oduševljenjem.

Sljedeće izdanje Hvar Film Festivala planirano je u istom terminu, u rujnu 2025. godine.

Hvar Film Festival bit će predstavljen i na predstojećem San Sebastian Film Festivalu koji počinje sljedeći tjedan u Španjolskoj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije