'HASSANOVI RATOVI'

Dokumentarac o Večernjakovom novinaru pobijedio na Vukovarskom filmskom festivalu!

Velika Gorica: Promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Večernjeg lista
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/12
01.09.2024.
u 10:28

Ova emotivna priča o čovjeku koji je pronašao smisao života, pušku zamijenio perom, i kojega danas policija čuva od radikalnih islamista, kakav je i sam nekada bio, spada u apsolutne vrhunce dokumentarističke forme i baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Za žiri nije bilo nikakve sumnje da su upravo "Hassanovi ratovi" najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg festivala u Vukovaru

U posljednjih pet dana službeno je obilježen ulazak Vukovarskog filmskog festivala u njegovu punoljetnost. Osamnaesto izdanje ovog najvažnijeg filmskog festivala u Hrvatskoj obogatila je izuzetno jaka službena konkurencija igranog i dokumentarnog filma. Čak se 35 naslova borilo za nagradu Zlatni šlep, koja je na kraju pripala filmovima iz Mađarske i Hrvatske koje će gledatelji moći pogledati upravo danas.

Posljednjeg dana festivala publiku očekuje niz atraktivnih, nagrađivanih i uspješnih ostvarenja sedme umjetnosti, počevši od dvorane Dvorca Eltz, Paviljona II gdje se prikazuju čak četiri dokumentarna filma iz službene konkurencije: austrijski "27 katova", slovački "Okvir bez zidova", njemački "Nebo može čekati" te srpski "Neptunova nevera" o šarolikoj skupini likova koja se osvrće na gubitak kulture pripovijedanja i slušanja, a radnjom je smješten na hrvatski otok Vis. U CineStaru će se moći pogledati mađarski animirani film "Četiri duše kojota" te također dva dokumentarca, slovački "Fotofobija" i remek-djelo "20 dana u Mariupolju", koji je ove godine osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

04.06.2024., Kino dvorana, Velika Gorica - promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Vecernjeg lista. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatski dom Vukovar, pak, bit će domaćinom projekcija sjajnog rumunjskog filma "Za slobodu" te dokumentarca "Zauvijek autor: Saša Antić, TBF" redatelja Tonija Volarića o tekstopiscu popularne glazbene skupine iz Splita. Obojica će prisustvovati projekciji filma te uvesti gledatelje u isti.

Kako je ove godine ispalo, posebna poslastica za publiku ostavljena je upravo za posljednji dan festivala. Naime, u Hrvatskom domu Vukovar od 18:30 gledatelji će moći pogledati mađarski film ŠAH-MAT, kojeg je ovogodišnji žiri sačinjen od njegove predsjednice Perice Martinović te glumaca Ane-Marije Bokor Vrdoljak i Andreja Dojkića, proglasio najboljim u kategoriji igranog filma. Ovaj dramski triler radnjom smješten u drugu polovicu pedesetih godina prošlog stoljeća očarao je žiri svojom realističnošću, empatijom koju izaziva kod gledatelja, ali prvenstveno kvalitetom nadopunjenom izvrsnim scenarijem prepunim neočekivanih obrata u režiji prokušanog Barnabása Tótha.

VEZANI ČLANCI:

Redatelj Tóth nije novo ime u Vukovaru. Naime, riječ je o autoru koji je na Vukovarskom festivalu pobijedio već dva puta, ali oba puta s filmovima kratke igrane forme: "Moj vodič" iz 2014. godine odnosno "Šaptači" iz 2019. godine. Film "Šah-mat" treći je film s kojim Tóth pobjeđuje na festivalu, ali prvi put u kategoriji dugometražnog igranog filma. Tako se ovaj mađarski redatelj u broju osvojenih nagrada Zlatni šlep izjednačio s rumunjskim genijalcem Raduom Judeom, koji je do danas također tri puta trijumfirao na festivalu smještenom u Vukovaru.

Festival će se svečano zatvoriti na perivoju Dvorca Eltz Gradskog muzeja Vukovar premijernom projekcijom dokumentarnog filma HASSANOVI RATOVI redatelja Roberta Bubala o hrvatskom novinaru, političkom komentatoru i ratnom reporteru Hassanu Haidaru Diabu. Upravo je ovaj film najviše impresionirao ovogodišnji tročlani žiri koji mu je ujedno dodijelio i nagradu Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 18. Vukovarskog filmskog festivala.

Ova emotivna priča o čovjeku koji je pronašao smisao života, pušku zamijenio perom, i kojega danas policija čuva od radikalnih islamista, kakav je i sam nekada bio, spada u apsolutne vrhunce dokumentarističke forme i baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Za žiri nije bilo nikakve sumnje da su upravo "Hassanovi ratovi" najbolji dokumentarni film ovogodišnjeg festivala u Vukovaru. Festivalska će publika imati priliku ovaj emotivni, ali i vrlo inspirirajući dokumentarac pogledati večeras na svečanosti zatvaranja uz redatelja Roberta Bubala te glavnog protagonista Hassana Haidara Diaba koji će se okupljenima obratiti s par riječi.

FOTO Ovo su površinom najveće Hrvatske županije: Znate li u kojoj od njih živi najmanje ljudi?

Velika Gorica: Promocija filma Svi Hassanovi ratovi, novinara Večernjeg lista
1/25

Komentara 1

Avatar Heisenberg
Heisenberg
10:49 01.09.2024.

Čestitam Hasanu, uz želju da doživimo da fašistička država Izrael i njena vrhuška budu međunarodno sankcioniranja a Palestina konačno međunarodno priznata i obnovljena jer ju je uništilo američko i izraelsko oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije