Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturno ljeto

Fotografijama iz zbirke Marina Cettine otvoren riječki fotofestival

cettina
18.06.2010.
u 15:50

Prva je to fotografska izložba postavljena u riječkom Malom salonu na Korzu (do 5. srpnja).

Mnogi znaju da je umaški galerist Marino Cettina skupio vrijednu kolekciju slika i skulptura, a manje je poznato da je bio izuzetno naklonjen i fotografiji, da je u vlasništvu Galerije Marino Cettina priličan broj sjajnih snimaka. Ovih dana na uglednog galerista koji je završio svoj život 1998. godine podsjeća riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti kao organizator riječkoga Fotofestivala 2010. godine, ali i niza priredaba koje slave fotografiju kao umjetnički medij.

Festival je otvoren fotografijama domaćih i stranih autora među kojima su Goran Bertok, Rajko Bizjak, Boris Cvjetanović, Sandro Đukić, Uroš Đurić, Marina Gržinić, Aina Šmid, Masaki Hirano, Irwin, Ivana Keser, Ivan Kožarić, Zoe Leonard, Marko Modic, Jack Pierson, Igor Rončević, Neli Ružić, Andres Serrano, Sofija Silvia, Olja Stipanović, Ksenija Turčić i Ivana Vučić. Prva je to fotografska izložba postavljena u riječkom Malom salonu na Korzu (do 5. srpnja), a fotografije je odabrala Sabina Salamon. Marino Cettina još je u bivšoj državi, prije zalaska socijalističkoga državnog uređenja prepoznao da je istarski Umag dovoljno daleko od socijalizma, a dovoljno blizu talijanskim i američkim kulturnim utjecajima da može pokrenuti jednu malu galeriju. Krenuo je s Galerijom Dante u staroj turističkoj jezgri Umaga 1985. godine koju je uredio uz manji kafić. U suradnji s galeristom Leom Castellijem iz New Yorka, Luhring Augustin i Paula Cooper Gallery iz New Yorka te galerijama Interim i White Cube iz Londona, Cettina je već prvih mjeseci od otvorenja u Hrvatsku doveo neke od najpoznatijih svjetskih umjetnika. Galerija je nakon prvih nekoliko godina promijenila ime i do danas, kad je vodi njegova supruga Dezi, nosi ime Marino Cettina.

Kako kaže Sabina Salamon, Marino je bio strastveni ljubitelj suvremene umjetnosti, ali i veliki poznavatelj i vizionar koji je znao prepoznati potencijal stvarnih zvijezda u nastajanju. Tako je ulagao sredstva u imena koja u to vrijeme još nisu bila dovoljno prepoznata (tzv. Emerging Artists), ali danas čine sam vrh suvremene svjetske scene. Zahvaljujući iznimnom talentu, skupljačkom nervu i strasti, s malo financijskih sredstava uspio je prikupiti djela autora koja su danas financijski nedostižna hrvatskim muzejima i galeristima.

Riječki fotofestival 2010. nastavlja se 30. lipnja izložbom u Muzeju grada Rijeke gdje će biti predstavljeni regionalni fotografi koji su stvarali između 1950 i 1980. godine, a 1. srpnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti bit će izložene fotografije legendarne Lee Miller, američke fotografkinje koja se proslavila u svijetu mode, a u Parizu je surađivala s Manom Rayom. (doj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije