Vukovar

Hoće li “Iza brda” nakon Cannesa osvojiti i Vukovar?

Cosmina Stratan
PIXSELL
10.08.2012.
u 14:47

Prikazuju se i nagrađivani filmovi – njemački “Barbara” i kontroverzni “Samo vjetar”, dobitnici Srebrnog medvjeda, ali i laureati Sundance film festivala te Canessa

Desetak dana prije početka otkrivaju se poslastice koje će se u pet dana, od 22. do 26. kolovoza, prikazati na Vukovar film festivalu, a ove se godine održava na rekordnom broju lokacija. Da je službena konkurencija iznimno jaka, pokazuju neki od potvrđenih naslova koji igraju – Iza brda, Barbara i Samo vjetar, laureati prestižnih filmskih festivala Berlinalea i Cannesa.

Istinita tragikomedija

Rumunjska tragikomedija inspirirana stvarnim događajem iz 2005. “Iza brda” redatelja Cristiana Mungiuja, osim što je pobrala pozitivne kritike, žiri joj je dodijelio nagrade za najbolji scenarij te proglasio Cosminu Stratan i Cristinu Flutur najboljim glumicama festivala dodijelivši im Zlatnu palmu. Cosmina Stratan i glumac Valeriu Andriuta dolaze na Vukovar film festival film predstaviti publici.

Njemački film “Barbara” redatelju Christianu Petzoldu donio je Srebrnog medvjeda za režiju, a govori o nevoljama istočnonjemačke liječnice koju po “političkoj“ kazni premještaju u provincijsku bolnicu. Glavnu ulogu žene koja sanja o bijegu na Zapad tumači poznata njemačka glumica Nina Hoss poznata po ulozi u hit-filmu Bijela Masajka.

Kontroverzni mađarski film Benedeka Fliegaufa “Samo vjetar” osvojio je Srebrnog medvjeda i nagradu žirija. Progovara o nasilju nad mađarskim Romima, potisnutim strahovima i daje uvid u život ove, često ignorirane manjine.

U popratnom programu “Svijet” prikazuje se pobjednik Sundance film festivala, maštoviti i inovativni “Zvijeri južnih divljina”. Radnja prati šestogodišnjakinju suočenu s nestankom majke i prethistorijskim bićima koja su oživjela zbog ekoloških promjena na Zemlji.

Prijave za radionicu

Raspisan je natječaj za tracionalnu Dunavsku scenarističku radionicu koju ponovno vodi Irena Krčelić. Priče (story outline u 24 riječi) šalju se na press@vukovarfilmfestval.com. Najboljih 5 sudjeluje u radionici uz osiguran smještaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije