Kome smeta spomenik?

Iz mostarskog parka ukradena skulptura Brucea Leeja

Mostar: Nestao kip Bruce Leeja iz gradskog parka
Foto: Denis Kapetanović /PIXSELL
1/2
03.03.2024.
u 12:33

Na mjestu gdje je stajao spomenik ostao je samo postament, a pored njega drvena paleta s kotačićima koja je najvjerojatnije služila za njegov transport. Neslužbeno se doznaje i da Grad Mostar nema nikakve veze s uklanjanjem skulpture radi neke potencijalne restauracije

Kome smeta Bruce Lee u Mostaru?

Naime, tamošnji spomenik majstoru borilačkih vještina bio je već devastiran, restauriran, samo noć nakon što je 2005. bio postavljen u mostarski park Zrinjevac, nestale su mu nunčake, a sada je kako donosi, bljesak.info, u cjelosti ukraden.

Na mjestu gdje je stajao ostao je samo postament, a pored njega, kao što se vidi i na fotografijama koje su objavili, drvena paleta s kotačićima koja je najvjerojatnije služila za njegov transport. Portal neslužbeno doznaje i da Grad Mostar nema nikakve veze s uklanjanjem skulpture radi neke potencijalne restauracije, kao niti Komunalno poduzeće Mostar, a stanovnici obiteljske kuće u neposrednoj blizini mjesta na kojem je kip bio postavljen, za medije su kazali kako je Bruce Lee proteklog dana bio na svom mjestu i da je preko noći jednostavno nestao.

Kip Bruce Leeja je, podsjetimo, postavljen u park Zrinjevac na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, aktualnog zastupnika u Hrvatskom Saboru, a vijest je tada odjeknula u svim svjetskim medijima, pa i na CNN-u, jer ideja je zbilja univerzalna.

Autor brončane skulpture zagrebački je kipar Ivan Fijolić, diplomirao je kod profesora Mire Vuce na ALU u Zagrebu i doktorirao na temu postamenta u kiparstvu. Najeksplozivnija njegova izložba do sada bila je ona 2012. u Laubi, "Neo N.O.B.", koja je postavila pitanje našeg rušilačkog odnosa prema skulpturalnom naslijeđu, konkretnije - 3000 spomenika iz NOB-a.

Na toj izložbi vidjeli smo i Bruce Leeja, ali u varijanti presvučenoj rozom glazurom. Njegov Bruceu Lee u Mostaru od početka je izazivao reakcije, a nadamo se da će biti nađen i da nije završio kao stara bronca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije