OTKAČENO Izložba se otvara u galeriji VN u Ilici 163

Izložba fetiša umjetnika: Svatko ima svoje predmete opsesije

Umjetnik Dejan Kljun izložio je 'Pimpek koji je pobjedio smrt' tako da je u drveni sarkofag falusnog oblika pričvrstio penis, te objasnio kako su život i smrt jedan krug, a falus je simbol novog rođenja
import
29.08.2006.
u 12:11

Fetiš kao predmet slijepog obožavanja u očima umjetnika izložba je koja se danas otvara u galeriji VN u Ilici 163. Prema ideji Mirana Klišmanića, galerija je u srpnju raspisala natječaj za mlade umjetnike i pozvala ih da izlože svoje fetiše. Pomaknutim izborom iznenadilo je svih 15 kreativaca. Sve je prošlo bez štikla i haltera, no neke se opsesije nisu mogle zaobići: odjeća, novac, nogomet, erotika...

Cijeli ormar za izložbu
Posebno za ovu izložbu zidovi galerije obojeni su jarko crvenom bojom. Opsjednuta odjećom, umjetnica Marijana Stanić dovukla je cijeli ormar. Kako više nema što odjenuti, najavila je svakodnevno presvlačenje u galeriji. Zima je daleko pa će nekako preživjeti bez ružičaste pernate jakne. Ivana Ožetski znatiželjnima će dopustiti da pročeprkaju po njezinih 50 kutijica koje godinama skuplja.

Jasminka Končić ismijala je planetarno obožavanje ljepotana Brada Pitta te izložila majicu i šalicu s njegovim likom. A skandalozna Ksenija Kordić, poznata jer je prije tri godine u Močvari ritualno spalila Kur’an, Bibliju i Bhagavadgitu, od tog je pepela načinila i pokazala skulpturu falusnog oblika. Crvene kopačke u mega dimenziji izložio je umjetnik Marijo Mišković aludirajući na sveopću okupaciju nogometom.

Glavni lik fetiš-instalacije Ivana Ožetskog je psić Pedro koji pokušava oploditi igračku. Idejama nema kraja...

Tulum u fetiš-odjeći
– Ovo je posebna izložba jer u galeriji VN umjetnici obično izlažu samostalno, a sada je više autora – rekla je Olga Majcan, voditeljica galerije koja je posljednja dva dana vrijedno postavljala predmete.

Izložba se može besplatno razgledati do 13. rujna radnim danom od 8 do 19.30 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Za zatvaranje organizatori pripremaju veliki tulum. Uvjet za dolazak je “dress code”. Što će biti zadana fetiš-odjeća, još je stroga tajna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije