Zagreb

Izložba Pohvala ruci – čipkarstvo u Hrvatskoj

Čipkarstvo u HRvatskoj
arhiva
12.09.2012.
u 16:29

Značajno je da su se do danas u Hrvatskoj održala tri različita oblika izrade čipke - Lepoglava u Hrvatskom Zagorju s čipkom na batiće, a na Jadranu grad Pag s čipkom na iglu i grad Hvar s čipkom od agave

Izložba “Pohvala ruci – Čipkarstvo u Hrvatskoj” otvara se u četvrtak 13. rujna u Etnografskom muzeju, a cilj joj je pokazati značenje poznavanja i korištenja vještina izrade čipke i upozoriti na potrebu očuvanja i oživljavanja tradicije upisane u UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.

Značajno je da su se do danas u Hrvatskoj održala tri različita oblika izrade čipke, u kojima su sačuvani različiti slojevi čipkarskog umijeća šireg europskog prostora. To su: Lepoglava u Hrvatskom Zagorju s čipkom na batiće, a na Jadranu grad Pag s čipkom na iglu i grad Hvar s čipkom od agave. Istraživanja su pokazala da je čipkarstvo u prošlosti bilo prisutno i na znatno većem prostoru Hrvatske, no način života, ekonomske i društvene prilike kroz povijest nisu pogodovale njegovom opstanku.

Na izložbi će biti predstavljeni i tragovi tih tradicija, kao što su npr. dubrovačka čipka (point de raguse), pletenje jalbe iz Pokuplja te prostoručna čipka (freehand lace) iz Zagorja i Podravine. Pored izložaka iz fundusa Muzeja, koji pripadaju etnografskoj baštini, u izložbu će biti uključeni i najznačajniji primjerci čipke na crkvenom ruhu i povijesnoj odjeći iz fundusa riznica i muzeja iz cijele Hrvatske.

Bit će i radionica izrade čipki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije