Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"maid"

Izvrsna serija koja pokazuje da je život dragocjen, ali i nesiguran

Netflix
17.12.2021.
u 11:29

Nove serije na televizijskim kanalima i streaming servisima gleda i recenzira Samir Milla.

Ako smo nešto naučili protekle dvije godine, onda je to činjenica koliko je život dragocjen, ali i nesiguran. Danas si sretan, imaš sve, a već sutra sve ti se može raspasti. Upravo o tome govori i “Maid” (“Sluškinja”), serija koja je postala jedno od najvećih iznenađenja na Netflixu ove godine. Dok su za seriju “Squid Game” svi čuli i gledali je nakon brojnih napisa po medijima, “Maid” je prošla nekako ispod radara, a riječ o njoj prenosila se od usta do usta ili preporukama na društvenim mrežama. No serija je ubrzo postala itekako gledana i na dobrom je putu da prestigne “Damin gambit” na listi najgledanijih miniserija. Autorica Molly Smith Metzler poznata je i kao kreatorica hit-serije “Orange Is The New Black”, a i ovdje je napravila odličan posao, jer trebalo je na pravi način adaptirati bestseler-memoare Stephanie Land “Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive” iz 2019.. U seriji “Maid” pratimo mladu 23-godišnju majku Alex (Margaret Qualley) dok pokušava spasiti sebe i svoju dvogodišnju kćer Maddy (Rylea Nevaeh Whittet) od obiteljskog zlostavljanja Maddyna oca Seana (Nick Robinson).

Sama i bez krova nad glavom Alex je bačena u uzburkane vode birokracije. Ne može pristupiti subvencioniranoj skrbi o djeci ako nema posao, ali ne može dobiti posao bez te skrbi. Ne vjeruje da pripada skloništu za žene jer je zlostavljanje bilo emocionalno, a ne fizičko. Dobiva posao spremačice, ali može raditi samo ograničeno vrijeme, kako bi se kvalificirala za državnu pomoć. Premda ima svoje snove da postane spisateljica, Alex je na prvom mjestu dobrobit njene kćeri. Zbog toga joj nije problem satima čistiti i zatomiti sram koji osjeća.

”Maid” je došla u pravi trenutak, baš u doba pandemije, kada smo svjedoci kako je lako izgubiti sve, ali i otuđiti se od ljudi. Margaret Qualley fenomenalna je glumica, ona je mlada žena prekrasnog lica, naizgled krhka, a unutra jača od mnogih dvostruko starijih žena. Fenomenalan je njen odnos s televizijskom kćeri, zaista je nevjerojatno da dijete od tri godine može tako sigurno glumiti. Sličan je i odnos Alex i njene majke Paule (glumi je Andie MacDowell, koja je i u stvarnom životu Margaretina majka). Paula je umjetnica koja je i sama žrtva zlostavljanja, no razvila je i bipolarni poremećaj. Alex joj pokušava pomoći, no zbog toga stavlja njihov odnos na kocku. Zanimljivo je da su i gotovo svi muški likovi negativci pa, osim Alexina oca i bivšeg partnera, tu je i Nate (Raymond Ablack) koji Alex i njenoj kćeri daje utočište, pa joj čak i pokloni automobil. No kad shvati da od Alex neće dobiti ništa više od prijateljstva, potjera je na ulicu.

Premda je serija drama, u njoj ima i fantasy momenata pa radnju nekad pratimo iz Alexine perspektive, primjerice kada razgovara s odvjetnicom pa ona koristi nerazumljive izraze i doslovno izgovara: “Koristit ćemo te legalne stvari kako bismo legalno nadvladali njihove legalne pokušaje”. Kako Alex zarađuje i troši novac, tako se na ekranu vrti i njen virtualni novčanik.

”Maid” je zaista odlična serija koja nam pokazuje kako se u Americi lako može izgubiti tlo pod nogama i postati siromašan, no isto tako objašnjava nam puno važniju stvar: emocionalno napastovanje u većini je slučajeva teže od fizičkoga jer ga je teško dokazati, a rane ostaju i teško zacjeljuju. Takva osoba vrlo lako može izgubiti vjeru u ljude. Srećom, serija “Maid” ipak budi optimizam.

Ljubavna priča neobičnog para

 

Nova serija “Krajobrazni arhitekti” (Landscapers), s oskarovkom Olivijom Colman i Davidom Thewlisom u glavnim ulogama, imala je premijeru ovog tjedna na HBO GO-u. Serija će biti prikazana i na HBO kanalu, gdje će premijeru imati 4. siječnja u 20 sati. Inspirirana istinitim događajima, serija “Krajobrazni arhitekti” jedinstvena je ljubavna priča naizgled običnog para koji postaje predmet neobične istrage, kada policija otkrije dva tijela zakopana u stražnjem vrtu kuće u Nottinghamu.

Dokumentarna serija o Beatlesima

”The Beatles: Get Back”, dugoočekivani novi dokumentarac slavnog Petera Jacksona stigao je na Disney +. Serija u tri dijela nastoji demistificirati raspad slavne četvorke i njihov odnos u posljednjim mjesecima prikazati u vedrijem svjetlu. Pratimo Johna Lennona, Paula McCartneya, Georgea Harrisona i Ringa Starra u siječnju 1969., tijekom priprema za njihov prvi koncert koje su trajale više od dvije godine. Koristeći višesatni dosad neprikazan arhivski materijal, Jackson prikazuje i kako su Beatlesi napisali i snimili 14 novih pjesama za album u samo tri tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije