Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70. Splitsko ljeto

Jubilarni međunarodni festival kao provincijska ribarska fešta

storyeditor/2024-07-02/PXL_010724_116936188.jpg
Ivana Ivanović/PIXSELL
03.07.2024.
u 11:19

Splitsko ljeto otvara se 15. srpnja, a kulturnjaci nisu zadovoljni programom te kažu da je siromašan i jadan

Unatoč glumačkim mantrama kojima intendant i ravnatelj Splitskog ljeta Vicko Bilandžić pokušava uvjeriti javnost kako nikad nije bilo bolje od kada je kazališta i kako nikad više posjetitelja i kako..., kulturnjaci ne prestaju upozoravati da je 70. Splitsko ljeto najblaže rečeno programski jadno, provincijalno i siromašno. Jubilarni kazališni festival otvara se, što se nikad nije dogodilo, 15. srpnja. Bilandžić objašnjava: zato što je 14. 7. nedjelja, zato što je Ultra i zato što je nogometno prvenstvo! Nećemo biti zločesti i pitati – kakve to veze ima?

70. Splitsko ljeto počet će na Peristilu scenskom izvedbom kantate "Carmina Burana" Carla Offa pod ravnanjem maestra Ivana Huta i u režiji slavnog Michala Znanieckog. Nećemo cjepidlačiti – je li kantata opera i je li primjereno da se njome, ma kako scenski bila dobro uprizorena, otvara jubilarni festival? Uza sve poštovanje poljskog redatelja.

U dramskom dijelu 70. Splitsko ljeto donosi dvije premijere. Autorski projekt "Priče s trajekta" pod redateljskom palicom Anice Tomić u prostorima trajekta "Oliver" i monodramu "Judita", koja će u režiji Dražena Krešića biti izvedena pokraj crkve sv. Jere na Marjanu.

U baletnom programu predviđena je na Prokurativama premijerna plesna predstava "Gospođa Bovary" u režiji i koreografiji Valentine Turcu. Njoj "kapa do poda" za brojne, i na svjetskim pozornicama odrađene koreografije, ali njezina "Gospođa Bovary" je viđena. Valentina ju je postavila prije nekoliko godina u HNK Zagreb. Nećemo biti maliciozni. Prokurative su posebna lokacija, a i plesači će biti drugi.

Uz ova četiri "premijerna" naslova bit će niz repriza i koncerata. Velebno, obećavajuće i impresivno za jubilarni festival!

– 70. Splitsko ljeto ko ribarske noći u malom dalmatinskom mistu – grintaju kulturnjaci podcrtavajući da "Grad daje punu potporu svom kazalištu i svom intendantu". Političku, jer kulturnim politikama se ne bave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije