Kazalište Ulysses

Lenka Udovički režira Brechta predoslovno loveći sadašnjost

Kazalište Ulysses,Cabaret Brecht u HNK Zagreb
arhiva VL
19.09.2011.
u 22:13

Dvije izvedbe u jednoj večeri očito su bile previše za ansambl u fizički zahtjevnoj predstavi, pa je na nekima bio vidljiv umor do nerazumljivosti.

Malo je bilo smijeha u zagrebačkom HNK na spomen korupcije. A gangsteri iz Chicaga, koje je svojedobno alegorijski opjevao i Jura Stublić, pokazali su da znaju kako se to radi – u dubokoj vezi s moćnicima, pretendirajući na osvajanje apsolutne vlasti.

Čavajda na štakama

Očito je da je gledateljima već preko glave stvarnosti u kojoj žive, tako da nitko više nema ni volje niti snage sličnoj se priči smijati u kazalištu. A priča je “Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija”, ovoljetna premijera Kazališta Ulysses, prvi put izvedena 22. srpnja na tvrđavi Minor na Malom Brijunu. U nedjelju ju je ansambl igrao u čak dva termina, što je za fizički zahtjevan komad očito bilo previše. U izvedbi u 21 sat bilo je očito da nedostaje “force”, neki su glumci bili umorni do nerazumljivosti, posebno na samom početku predstave u uvodnim songovima.

Predoslovna Udovički

Najteže je bilo Mislavu Čavajdi zbog ozljede koljena koju je zadobio još pripremajući dubrovačkog Edipa. Glumio je na štakama koje su zgodnom rekviziterskom intervencijom postale strojnica. A Brecht se pokazao velikim izazovom za Ulysses. Režija Lenke Udovički naglašava sve što priču iz 1941. godine, koju Brecht piše o dolasku Hitlera na vlast, veže s našim aktualnim trenutkom. Na trenutke je predoslovna, na granici dociranja. Na žalost, i sami dobro znamo gdje i kako živimo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije