ulični umjetnik Banksy

London je bogatiji za devet novih životinjskih murala

storyeditor/2024-08-13/PXL_REU_130824_119014181.jpg
Foto: Hollie Adams/REUTERS
1/8
15.08.2024.
u 11:23

Neuhvatljivi ulični umjetnik od 5. do 13. kolovoza svakodnevno je crtao nove murale po Londonu, a oslobođenje životinja u srijedu bilo posljednje djelo u seriji

Najpoznatiji svjetski umjetnik nepoznatog identiteta, Banksy, ponovno se pojavio. Naime, od 5. do 13 kolovoza ukrašavao je londonske ulice, zgrade ili pak prazne oglasne panoe motivima životinja, a u srijedu je na vratima londonskog zoološkog vrta osvanuo deveti i posljednji rad iz ove serije, kako je potvrdio Banksyjev tim.

Gorila koji oslobađa morskog lava i ptice oduševio je osoblje zoološkog vrta, a glasnogovornik vrta kaže da će ovo briljantno djelo biti sačuvano. Banksyjev mural jučer su mogli vidjeti svi posjetitelji zoološkog vrta jer su ta vrata ostala neotvorena te je oko njih postavljena ograda.

Banksy, već desetljećima neuhvatljivi umjetnik, po nekima možda i vandal, ovoga je puta inspiriran životinjama pa se od 5. kolovoza London svakodnevno budi uz novi grafit s motivom iz životinjskog svijeta. Prvi rad bila je koza na boku zgrade, zatim su osvanuli slonovi koji se pokušavaju dotaknuti surlama, a nakon njih tri majmuna koja se njišu na mostu u Brick Laneu.

Četvrti grafit prikazuje vuka koji zavija na Mjesec, a samo nekoliko sati nakon njegova otkrića, ovaj je grafit ukraden. Vuk je, naime, naslikan na satelitskoj anteni koja je bila postavljena na vrhu zgrade u Peckhamu pa ga nije bio teško otuđiti. Banksyjev tim rekao je da nemaju veze s krađom te ne znaju gdje se satelitska antena trenutačno nalazi.

storyeditor/2024-08-13/PXL_REU_130824_119014181.jpg
1/8

Neometen krađom, Banksy je iznad ribarnice nacrtao dva pelikana koja se hrane ribom, a sljedećeg je dana na praznom oglasnom panou naslikao mačku koja se rasteže, međutim i ona je uklonjena. Radnici koji su skinuli pano kažu da su to mjere opreza, točnije kako ne žele da netko uzme mural te ostavi pano u nesigurnom stanju.

Banksyjeva serija nastavila se piranama na stražarnici londonske policijske postaje, nosorogom koji gazi automobil, a završetak serije jučerašnje je oslobođenje životinja u londonskom zoološkom vrtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije