SPLITSKI NAKLADNICI

Manipulira se otkupom knjiga!

15.06.2002.
u 00:00

Od četrdesetak naslova upućenih iz Splita, otkupljena su ove godine samo tri. Splitski nakladnici predlažu B. Čegeca i M. Mićanovića za "Nobelovu nagradu za književni ukus", jer im Ministarstvo otkupi ama baš svaku knjigu

SPLIT - Nezadovoljstvo desetak splitskih nakladnika načinom na koji Ministarstvo kulture otkupljuje knjige izrazili su jučer pred novinarima Mladen Vuković, urednik izdanja HKD "Napredak" iz Splita, i Miro Radalj, direktor splitskog izdavača "Verbum". Njihova "molitva suprotiva manipuliranju knjigom" usmjerena je prosvjedno zbog kulturne provincijalizacije Splita nepotističkom praksom otkupljivanja knjiga i traži primjereniji status u novom ministarskom Kulturnom vijeću za knjigu i nakladništvo.

Splitski izdavači ističu da ni do polovine lipnja Ministarstvo kulture nije objavilo na svojoj web stranici popis otkupljenih knjiga za ovu godinu, pa se boje za nastavak dosadašnje prakse davanja mrvica splitskim izdavačima nakon čudne raspodjele znatnoga proračunskog iznosa od tridesetak milijuna kuna.

Samo pet (valjda od tržišta) nezavisnih nakladnika, ističu oni, ili 1,2 posto svih hrvatskih, dobivaju čak 11,5 posto predviđenog novca. Od četrdesetak naslova upućenih iz Splita, otkupljena su ove godine samo tri od Književnoga kruga Split.

Splitski nakladnici predlažu B. Čegeca i M. Mićanovića za "Nobelovu nagradu za književni ukus", jer im Ministarstvo otkupi ama baš svaku knjigu koja se i ne pojavi u knjižarama. Neke od njih Ministarstvo plaća dvaput, kroz prethodnu potporu i kasniji otkup namijenjen opskrbljivanju oko 260 knjižnica u zemlji. Kap strpljenju Splićana prelila je "Meandrova" knjiga "Eucaliptus" Murrayja Baila jer je otkupljena po "tvrdoj" cijeni 180 kuna po komadu, premda je u službenom katalogu nakladnikovu ponuđena čitateljima po 130 i 160 kuna, ovisno o uvezu. Ponižavanje zapostavljenih splitskih nakladnika dostiglo je vrhunac, istaknuto je, činjenicom da je tako bivši pomoćnik ministra Čegec spomenutu knjigu (svoje tvrtke!) Ministarstvu prodao - po švercu!

Biser je svakako vrednovanje Ministarstvu ponuđenih naslova. Za antologiju hrvatske gluposti i nemorala sazivači konferencije za novinare naveli su postupak glavnog urednika Naklade MD koji je ujedno i novoimenovani predsjednik Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo, i koji je prošle godine od Ministarstva naplatio 612.000 kuna za kulturne izdavačke usluge svoje kuće. Drugi je pak izdavačeva prodaja i ministarski otkup knjige "Hrvatsko ljekovito bilje" te iste Naklde MD koja je primjerke namijenjene knjižnicama prodavala Ministarstvu po 530 kuna, a riječ je o prijevodu knjige koja se izvorno zove - "Zdravilne rastline". Dogodilo se, doduše, to prije pet godina...

Splitski nakladnici prosvjeduju i zbog pojave da se u sastavu Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo nalazi više članova iz brojem manje udruge Hrvatski nezavisni nakladnici negoli iz brojnije Udruge hrvatskih nakladnika. Posebno im smeta što i u ovom mandatu od sedam članova Vijeća ni jedan nije ni iz Splita, ni iz Dalmacije.

Z. Olić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije