hit

Marylin – ranjiva ovisnica iza maske velike ikone seksepila

marilyn4_nnn_kul_210312
arhiva
21.03.2012.
u 19:39

Michelle Williams napravila je dobar posao portretirajući osobu koja očito ne može podnijeti pritisak “najpoznatije žene na svijetu”, ali prikazujući i i njezinu manipulativnu stranu

U četvrtak u kina dolazi “Moj tjedan s Marilyn”, film inspiriran memoarima Colina Clarka, koji se na filmu “The Prince and the Showgirl” sir Laurencea Oliviera, upustio u kratku platonsku aferu s filmskom ikonom (i poslije to dobro unovčio).

 Sraz filmskih svjetova

 Clarka (Eddie Redmayne), koji je i narator u filmu, upoznajemo kao nadobudnog i pomalo naivnog mladića iz više britanske klase, odlučnog da pod svaku cijenu dobije posao u filmu. Zbog toga danima sjedi u čekaonici Olivierova ureda, dok mu ovaj ne ponudi posao potrčka na novom filmu. Olivier i čitava njegova svita, u kojoj se ističe iskusna Sybil Thorndike (Judi Dench), oličenje su starog, uštogljenog filmskog svijeta koje se još oslanja na kazališne metode glume.

Prvi ulazak Marylin Monroe (Michelle Williams) na set naznačuje sraz na kojem će se graditi dramski zapleti filma. Ona je sve što oni nisu. Nesputana je, neodgovorna, sklona kašnjenju, a u glumi se oslanja na metodu koja beskrajno živcira Oliviera. I što je najgore – čini se da uopće ne zna glumiti!

 Redateljevo neprijateljstvo baca u očaj i tako psihički nestabilnu Marilyn, ovisnu o alkoholu, tabletama i neumjerenom laskanju svite koja stalno putuje uz nju. Utjehu će potražiti u mladom asistentu Clarku.

 Jaka M. Williams

 Ovakav portret Marilyn Monroe naglašava njene nesigurnosti i činjenicu da su je razni “pomagači” često tjerali iznad njezinih mogućnosti kako bi zadržali stabilan prihod koji su njezini angažmani donosili.

 Michelle Williams napravila je dobar posao portretirajući osobu koja očito ne može podnijeti pritisak “najpoznatije žene na svijetu”, ali prikazujući i i njezinu manipulativnu stranu.

 Prizori u kojima se ona pojavljuje najjači su dijelovi filma, a ostatak u mnogočemu djeluje suviše umjetno, i, nažalost – nezanimljivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije