Premijera

Mauzer u režiji Boruta Šeparovića u Zagrebačkom kazalištu mladih

Krešimir Mikić
arhiva VL
10.02.2011.
u 11:10

Mauzer pokušava dokučiti granicu između fikcije i realnosti, ideologije i moći te ovu predstavu na neki način možemo ga poistovjetiti s dokumentarnim kazalištem

U Zagrebačkom kazalištu mladih 19. veljače na sceni Miško Polanec premijerno će biti izvedena predstava Mauzer u režiji Boruta Šeparovića. Riječ je o autorskom projektu inspiriranom Grobnicom za Borisa Davidoviča Danila Kiša i Mauzerom Heinera Müllera.

Polazeći od čuvene pripovijetke Danila Kiša Grobnica za Borisa Davidoviča, predstava se postepeno udaljava od predloška kako bi utemeljila mogućeg heroja današnjice. Pri tom istražuje je li moguće očistiti činjenice od fikcije bez ostatka, koliko je zapravo prisan taj odnos u konstrukciji nečije biografije, te zašto ponekad dovodi do zamućivanja razlike između očigledne istine i bjelodane laži. Kazališni posjetitelji postat će istraživači uz moderatorski tim od četvero glumaca, a njihov je zadatak sudjelovati u kolektivnom uspostavljanju nepoznate biografije. Pozornica većim dijelom ostaje potpuno prazna tako da imaginacija svakog sudionika postaje ključna za interpretaciju priče. Mauzer pokušava dokučiti granicu između fikcije i realnosti, ideologije i moći. Na neki način možemo ga poistovjetiti s dokumentarnim kazalištem.

Redatelj i scenograf je Borut Šeparović, dramaturg predstave je Goran Ferčec, asistent redatelja Ivana Đula, a u predstavi glume Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Frano Mašković i Zoran Čubrilo.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kampanel
10:27 22.02.2011.

Djelo nastalo na biografiji u režiji krivokletnika Đikića,Krile i Pavelića koji su već predmetom tužbe Gotovininih odvjetnika nije zaslužilo više komentara od jednog koji dokumentarno kazalište temeljeno na jednom falsifikatu čime spada u sferu privatnog a ne društvenog kazališta naprosto ,PLJUJE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije