Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena Kuća stabla svijeta

Mjesto gdje se boga može uhvatiti za bradu

storyeditor/2024-07-03/Kuca_stabla_svijeta_Bosnic_Dorotic.jpg
Foto: Bosnić+Dorotić
04.07.2024.
u 11:15

Središnji motiv izložbe monumentalna je maketa stabla svijeta koja simbolizira praslavensku kozmologiju, točnije usmjerava posjetitelje na upoznavanje ključnih aktera praslavenske mitologije

Podno Učke, u Trebišću, otvoren je interpretacijski centar Kuća stabla svijeta pod krovom Ekomuzeja Mošćenička Draga. U srcu ekomuzeja su perspektive i pogledi na drevni mit o suživotu čovjeka i prirode, a nagrađivane Muze igrale su ključnu ulogu kao facilitatorice ovog procesa, dok dizajn i vizualno oblikovanje potpisuju Studio Rašić i Vrabec.

– Kuća stabla svijeta snažan je podsjetnik na otpornost baštine čovječanstva. I bez pisanih izvora, poruke praslavenskih predaka o božanskoj prirodi dopiru do nas i nakon više od tisuću godina. Želimo da svaki posjetitelj doživi ovaj krajolik očima onih koji su tu živjeli prije nas, a s kojima nas priroda povezuje više nego što smo svjesni – kazala je Mirna Draženović iz Muza.

Središnji motiv izložbe monumentalna je maketa stabla svijeta koja simbolizira praslavensku kozmologiju. Protežući se na dva kata, maketa usmjerava posjetitelje na upoznavanje ključnih aktera praslavenske mitologije. U prizemlju će moći doslovno uhvatiti boga za bradu i upoznati transformativne moći boga podzemlja – Velesa. U svijetu ljudi, susrest će barba Vinka iz okolnih Mošćenica, koji će ih upoznati s tradicionalnim načinom života kroz godišnja doba, kao i s ovdašnjom florom i faunom. Uspinjanjem na kat deblo stabla svijeta pretvara se u raskošnu krošnju u kojoj žive božanstva praslavenskog mita. Ovdje će posjetitelji doznati zašto je borba Peruna i Velesa stalna i potrebna, upoznati aktere božanske svadbe i otkriti kako se praslavenska vjerovanja prelijevaju u kršćanstvo. Na kraju obilaska otkrit će i koje mitske priče kriju ostali lokaliteti praslavenske baštine u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije