KINOPREMIJERA

Nakon sumraka

kino-nakonsum-txt.jpg
import
27.01.2005.
u 12:47

After the Sunset, humorni krimić, 97 min., SAD, 2004.; New Line Cinema/Intercom Issa; R: Brett Ratner; G: Pierce Brosnan, Salma Hayek, Woody Harrelson, Naomie Harris, Don Cheadle

Tko je pomislio da je američki komercijalno usmjeren štancer Brett Ratner neočekivano odličnim "Crvenim zmajem" (2002.) ušao u kategoriju hollywoodskih redatelja na koje vrijedi ozbiljno računati, prevario se, što dokazuje njegov novi uradak "Nakon sumraka". Riječ je o tanušnoj, bezvezno površnoj i nerazrađenoj pričici usmjerenoj isključivo na praznoglavu zabavu i punjenje blagajni. U tom drugom zasad nije uspio.

S minimalnom pažnjom posvećenom priči i kakvoj-takvoj uzročno posljedičnoj logici događaja (dosad jedini zapaženiji rad tvorca priče i suscenarista Paula Zbyszewskoga je TV-kviz "Najslabija karika"), "Nakon sumraka" muškarce pokušava opčarati privlačnom Salmom Hayek u oskudnoj odjeći, žene polurazgolićenim Pierceom Brosnanom, a sve i jedne i druge bajkovito privlačnim krajolicima bahamskog otočja, na kojem su se naselili i umirovili glavni junaci, neuhvatljivi super-pljačkaši Max i Lola. No, nevolje započnu kada im život uznemiri FBI-jev agent Stanley P. Lloyd, čovjek kojega su prigodom posljednje pljačke ozbiljno zeznuli i posramili. Istovremeno, u otočku je luku stigao brod na kojem je izložen treći Napoleonov dijamant, jedini kojeg Max dosad nije ukrao.

Nimalo napet kao napetica, slabo duhovit kao komedija, "Nakon sumraka" isprazna je gnjavaža koja bi, čini se, htjela biti nešto poput "Oceanovih 12". U takvom poigravanju slobodnog stila uspijeva tek u dva, tri prizora (brzi seks Stanleya i policajke Sophie, Stanley i Max u istom krevetu), a u svemu se doima tek dugačkom reklamom koja poziva da postanete lopov i odete na Bahame. (J. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije