Inina nagrada

Njemački i ruski lingvist primili nagradu Ine

ina
26.10.2010.
u 14:00

Prema jednoglansoj odluci žirija, nagradu su zaslužili dr. Leopold Auburger iz Njemačke i dr. Artur Rafaelovič Bagdasarov iz Rusije.

Jučer je svečano dodijeljena Nagrada Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. U prostorijama Upravne zgrade INA – Industrija nafte, d.d. nagradu su za 2009. godinu dobili. dr.sc. Leopold Auburger iz Njemačke i dr.sc. Artur Rafaelovič Bagdasarov iz Rusije. Žiri je bio jednoglasan u svojoj odluci.

Ova dva istaknuta lingvista, slavista i kroatista primaju Nagradu zato što godinama uporno i sustavno proučavaju hrvatski jezik i njegovu povijest te su svojim radom dali bitan doprinos – ne samo inozemnoj, nego i kroatistici u Hrvatskoj. Brojna su djela ovih autora na njemačkom i ruskom jeziku u kojima su aktualizirali značaj hrvatskoga jezika, a čime su na najbolji način promicali i hrvatsku kulturu u Europi i svijetu.

Nagrade dobitnicima uručio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, koji je tom prilikom istaknuo: "Iznimno mi je drago što INA, kao vodeća hrvatska kompanija koja tradicionalno podržava hrvatsku kulturu, podržava i ovakav kulturološki projekt koji doprinosi međusobnom kulturnom povezivanju i suradnji država i njihovih naroda.“

INA i Hrvatski kulturni klub ustanovili su 1994. Nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu. Svrha nagrade je dodijeliti priznanja autorima, kulturnim djelatnicima i ustanovama koje u inozemstvu promiču hrvatsku kulturu i svojim djelom svjedoče o duhovnom i kulturnom razvitku hrvatskoga naroda ili svojim djelovanjem potiču kulturne veze Hrvatske sa svijetom.

Od samog osnutka, Nagradu su primili mnogi istaknuti kulturni djelatnici i ustanove iz različitih europskih zemalja poput Francuske, Španjolske, Poljske, Velike Britanije, Češke, Mađarske i Slovačke, što najbolje govori o prepoznatljivosti i značaju same Nagrade Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Nagrada se sastoji od priznanja, monografije, skulpture akademskog kipara Petra Barišića i novčanog iznosa od 50 tisuća kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije