PROMO

Otvoren Hvar Film Festival, sljedećih 5 dana u fokusu su - razvoj kratkog filma i industrija

Hvar Film Festival
Foto: HFF Press/Jakov Kaštelanac
1/28
13.09.2024.
u 10:55

U utorak, 10. rujna, u povijesnom Arsenalu u Hvaru, svečano je otvoren 1. Hvar Film Festival. Na ovom osobitom kulturnom događaju, kako za filmsku industriju tako i za sam Grad Hvar, okupile su se brojne ugledne osobe iz javnog, kulturnog i političkog života Hvara, ali i Hrvatske te regije. Među prisutnima su bili i autori filmova iz natjecateljskog programa, mladi glumci, sudionici programa "Hub za glumce” kao i sudionici Sunny Shorts Film Marketa.

Hvar Film Festival otvorio je film Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti”.

Posebno mjesto u Arsenalu bilo je predviđeno za članove žirija koji su stigli na otvaranje: istaknutu njemačku redateljicu Hannu Slak, redatelje Ivana Sikavicu (Hrvatska) i Alema Babića (BiH) te filmsku producenticu Martinu Petrović koja je ujedno i direktorica MEDIA Deska HR. Crvenim tepihom 1. Hvar Film Festivala prošetali su i brojni glumci, uključujući Simonidu Mandić, Lazara Dragojevića, Lava Novosela, Josipa Ledinu i druge. Među gostima Festivala je i vlasnica najveće regionalne Agencije za glumce Anila Gajević, koja zastupa i veliki broj hrvatskih glumaca.

Foto: HFF Press/Jakov Kaštelanac

Uz filmske projekcije, događaj je dodatno obogaćen i izložbom hrvatske fotografske legende Jadrana Lazića, poznatog po svojim ikonografskim fotografijama slavnih osoba i prizorima iz filmske industrije.

Festival je službeno otvorio gradonačelnik Grada Hvara Rikardo Novak koji je izrazio ponos zbog organizacije ovako značajnog kulturnog događaja u srcu Hvara. Na samom kraju govora, gradonačelnik je istaknuo kako je Hvar Film Festival “početak jednog lijepog i dugog prijateljstva”. Prisutnima se obratio i umjetnički direktor Festivala Kenan Musić koji se zahvalio Gradu Hvaru i građanima na ljubavi i toploj dobrodošlici što je Festivalu najveća motivacija za daljnji rad i razvoj.

Foto: HFF Press/Jakov Kaštelanac

U danima koji slijede, Hvar Film Festival predstavit će niz radionica za sudionike filmske industrije, dio za producentice i producente, redateljice i redatelje te autorice i autore, a dio programa namijenjen je glumicama i glumcima za njihovo usavršavanje. Među predavačima je i poznata bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić.

Na rasporedu trećeg dana Festivala su radionice za producente gdje je u fokusu razvoj kratkog niskobudžetnog filma te distribucija na VOD platformama, a sudionici će imati priliku svoje projekte prezentirati žiriju koji će odlučiti o koprodukcijskim sredstvima.

Foto: HFF Press/Jakov Kaštelanac

U Hvaru boravi i Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i predstavnici Središnjeg ureda za film Splitsko-dalmatinske županije koji su već prvo jutro Festivala konkretizirali dogovore s predstavnicima Grada Hvara, Turističke zajednice Grada Hvara, Javne ustanove u kulturi HVAR 1612 i Hvar Film Festivala - o zajedničkim projektima u filmskoj industriji.

Tijekom Festivala u planu je sklapanje niza poslova i koprodukcija te potvrda značaja Hvar Film Festivala kao filmskog huba i centra za razvoj kratkog profesionalnog filma za ovaj dio Europe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije