PROMO

Pobjednik Cannesa „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ otvara 1. Hvar Film Festival

Hvar Film Festival
Foto: Antitalent, Ustupljeno Hvar Film Festivalu
21.08.2024.
u 12:54

Kratkometražni igrani film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), dobitnik Zlatne palme za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, otvorit će prvo izdanje Hvar Film Festivala, kao dio programa HFF Regionalnog filma – izvan konkurencije. „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ bit će prikazan u Arsenalu, u sklopu svečane ceremonije otvaranja Festivala. 

Scenarij za film, temeljen na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. U filmu glume: Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.  

Film prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu. 

„Čovjek koji nije mogao šutjeti“ realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma francuski je Manifest

Film Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazao u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova (Short Films Competition). Prije njega, prikazan je film „Ciao mama“ Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. 

Otvorenje Hvar Film Festivala održat će se 10. rujna u Arsenalu, u prisutnosti uzvanika i gostiju. Prvo izdanje Hvar Film Festivala donosi 20 kratkih filmova u dvije natjecateljske kategorije – HFF Regionalni film i HFF Međunarodni film. Kompletan program bit će predstavljen 25. kolovoza kad će početi i službena prodaja ulaznica, a sve aktivnosti Festivala – do kraja kolovoza. Sve informacije dostupne su na službenoj web stranici www.hvarfilmfestival.hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije