PREDAVANJE

Predavanje o obnovi porušenog franjevačkog samostana

karin
arhiva
28.04.2010.
u 10:45

U srijedu 28. travnja u Muzeju Mimara prof. Miljenko Domijan, hrvatski konzervator, održat će predavanje s temom "Franjevački samostan u Karinu 1993.-2010. - nakon razaranja u Domovinskom ratu".

U srijedu 28. travnja u Muzeju Mimara s početkom u 19 sati prof. Miljenko Domijan, istaknuti hrvatski konzervator, održat će predavanje s temom "Franjevački samostan u Karinu 1993.-2010. - nakon razaranja u Domovinskom ratu". Predavanje organizira Institut za povijest umjetnosti.

Franjevački samostan s crkvom Blažene Djevice izgrađen je u Karinu Donjem pokraj Benkovca početkom 15. stoljeća, a 1993. porušen je u Domovinskom ratu. Obnovu samostana, koja je stajala 15 milijuna kuna, financirala je Vlada RH. Budući da je građevinu trebalo podići iz temelja, to je jedan od najvećih i među najskupljim zahvatima u obnovi porušenih sakralnih objekata tijekom Domovinskoga rata.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
starceda
12:50 28.04.2010.

U ovom kratkom članku nepoznatog novinara treba dodati:Srpski agresori odnosno oružani pobunjenici po nalogu iz njihovog vrha i diktatora Miloševića dobili su zadatak kojeg su temeljito izvršavali:Porušiti 500 katoličkih crkava i samostana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.To je njihov hrišćanski doprinos kršćanskoj vjeri- uništiti sve što je hrvatsko i katoličko da ostano bez svoje duhovne i materijalne kulture.Ovaj samostan srušili su Turci i Srbi do temelja.Ovo je treća gradnja koju je država Hrvatska sagradila sa našim franjevcima-čuvarima naše tisućljetne vjere i ognjišta.Turci su ga porušili oko 1527.Obnovljen je bio u cjelosti deset godina prije posljednjeg rušenja.Sagrađen je na temeljima benediktinskog samostana u drugoj polovica X stoljeća.Ovaj tisućljetni hrvatski i katolički kraj stoljećima je proganjan,tučen i uništavan od Turaka i doseljenih Vlaha koji se nisu željeli suživjeti sa franjevcima i ostalim katolicima koji tu živi više od tisućljeća.U blizini se nalazi stari antički i kraljevski hrvatski grad i hrvatskog plemstva Lapčana i Karinjana, Corinium-Karin ( darovnica kralja Zvonimira svojoj kćeri Klaudiji ) koji vapi za obnovom i u blizini franjevačkog samostana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije