Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeni 48. Dani satire Fadila Hadžića

Predstava pod maskama bez ijedne izgovorene riječi osvojila Veliku nagradu Večernjeg lista

Foto: Uroš Hočevar/kolektiff
1/23
18.06.2024.
u 20:48

"Paradiž" ("Raj") gorka komedija o odnosu prema starosti i starijima u režiji Mattea Spiazzija i izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča Celje najbolja je predstava Dana satire, a tri nagrade ponijeli su ‘Moji tužni monstrumi’ - za najbolji tekst Mate Matišića te sporedne uloge u izvedbi Jelene Miholjević i Frane Dijaka

Svečanom dodjelom nagrada i koncertom čuvenog benda Neki to vole vruće večeras su u Kerempuhu zaključeni 48. Dani satire Fadila Hadžića. U ovogodišnjem programu Dana satire imali smo priliku pogledati dvanaest predstava iz cijele regije, Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a koji su nam, riječima izbornice Željke Udovičić Pleštine, naoružani talentom, humorom, pronicljivošću, različitim estetikama i produkcijskim mogućnostima, dokazali da, što su vremena teža, udar je satire jači, a njezin žalac dublje ubada.

Najboljom predstavom u cjelini, koja je ponijela Veliku nagradu Večernjeg lista – suosnivača Dana satire – ocjenjivački sud koji su činile redateljica Marina Petković Liker, glumica Iva Visković Križan i novinarka Večernjaka Božena Matijević, proglasio je predstavu “Paradiž” (“Raj”) u režiji Mattea Spiazzija i izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča Celje. Ta gorka komedija u kojoj glumci ne izgovore ni jednu jedinu riječ i cijelo vrijeme igraju pod maskama, smještena u starački dom, obrazložio je žiri, govori o gorućem problemu današnjice – odnosu prema starosti i skrbi za starije i nemoćne.

“Uronjeni u svakodnevicu života u domu za starije i nemoćne, glumci su iznimno vještom i zahtjevnom neverbalnom igrom uz maske suženog vidnog polja prikazali isječak koji nas je suočio s okamenjenošću navika i rutina, obiteljskim gubicima i intrigama, bešćutnošću i gramzljivošću nasljednika, ravnodušnom brižnošću medicinskog osoblja, sitnim karakternim slabostima, međusobnim suosjećanjem, razumijevanjem i podrškom. Predstava nas potiče na introspekciju, na razmišljanje o onima od kojih smo se odmaknuli, na činjenice od kojih često bježimo i od kojih strahujemo, a smijeh nas dovodi do suza u kojima postajemo svjesni nedostatka empatije i vlastite konačnosti. Precizno karakterno nijansirana glumačka igra čitavog ansambla, riječi kroz lica maski i sugestivna glazba uranjaju publiku u katarzično kazališno iskustvo”, mišljenje je žirija.

I posebnu nagradu Dana satire za specijalno postignuće žiri je dodijelio Alessandri Faienzi koja je u toj predstavi zaslužna za oblikovanje maski, a koja je “iznimno precizno, vješto i filigranski uspjela oživjeti krajolike lica dvanaest karaktera”.

Nagradu za najbolju režiju dobio je pak Tomislav Šoban za režiju predstave “Zbilja” u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u kojoj je, smatra žiri, “filmskim okom režirao detalje sitnih kadrova složenih u istovremenost kazališnog pogleda, kaleidoskopski sjedinjujući glumačku igru, prostor, vrijeme, svjetlo i zvuk”.

Za svoju ulogu u predstavi “Zbilja”, nagradom za najbolju mušku ulogu koja nosi ime Mladena Crnobrnje Gumbeka, nagrađen je Livio Badurina za “nekonvencionalnu dramsku igru ispunjenu preciznošću glumačkih izvedbenih sredstava – preciznost misli i njihova materijalizacija u tijelu i govoru, razvijanje uloge i stupnjevito gradiranje, izbrušena gipkost i gracilnost – stvorila je promišljenu i doziranu komičnost, kao i scensku suvremenost koja gledatelja odmiče od očekivanih kazališnih rješenja te ga provodi kroz unikatna kazališna iskustva”, ocijenio je žiri.

1/23

Najboljim tekstom dana satire proglašena je drama “Moji tužni monstrumi” autora Mate Matišića, koju je u režiji Vite Taufera izvelo Gradsko dramsko kazalište Gavella, koju je žiri opisao kao rijetko kvalitetno dramsko pismo koje “drži napetost i pažnju gledatelja intrigantnom pričom koja se poigrava realnošću i fikcijom te radikalnom iskrenošću autora kojom razotkriva i najmračnije ljudske postupke”. ​

Predstava “Moji tužni monstrumi” dobila je na ovogodišnjim Danima satire još dvije nagrade, onu za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu, koje su dodijeljene Jeleni Miholjević za čak tri uloge – Lidije, Slave i Milice – te glumcu Frani Dijaku za uloge Ivana i Stanislava.

Nagradom za najbolju žensku ulogu ovjenčana je, za ulogu Visibabe u istoimenoj predstavi u režiji Sanje Milardović i izvedbi Teatra &TD, glumica Lana Barić, koja je “u samo sat vremena, posve sama na pozornici, uspjela uvjerljivo i opravdano secirati neuralgične točke i crne rupe sustava koji pojedince ne doživljava i melje. Vješta, izražajna, sugestivna, duhovita, do kraja srčana, oduševila je rasponom glumačkog umijeća koji se kretao od malodušja i očaja preko ranjivosti, ali i borbenosti za pravdu, do optimizma i ludičnosti”.

Nagrada Ivo Serdar za ulogu koju je publike najbolje prihvatila pripala je pak Erminu Sijamiji za ulogu Ibrahima u predstavi Almira Imširevića “Jedan je Muhammad Ali” u režiji Dine Mustafića i izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrade Sabrija Biser za mladu glumicu i glumca do 30 godina, dobili su Lara Nekić za ulogu Biserke u “Beštijama”, autorskom projektu Kristine Grubiše i Karle Leko u izvedbi Teatra &TD te Luka Knez za ulogu Šime u istoj predstavi.

A prvi put ove godine na Danima satire debitirao je i Mladi žiri, koji je činilo pet studenata – Ela Ćurlić, Lucija Ljubičić, Ivona Marcikuš, Lana Pucak i Đorđije Radulović – i koji je dodijelio svoju nagradu za najbolju predstavu.

Najboljom predstavom u cjelini, po izboru Mladog žirija, proglašena je tako predstava “Zakon Zagore” Ivana Lea Leme u izvedbi Gradskog kazališta mladih Split.

“Danas kada je tema migracija, čini se, aktualnija više nego ikada Ivan Leo Lemo na scenu postavlja komad kojim kroz vremensku transverzalu progovara o položaju doseljenika unutar splitske utrobe koja nije prijateljski nastrojena prema takozvanim Vlajima. Autorska i redateljska poetika nepatvorena, hrabra, groteskna i istinita podsjetila nas je da ima mjesta za svakoga, naročito one koji svojim djelovanjem doprinose društvenom boljitku”, obrazložili su studenti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije