Kulturni Split na nogama

Puljak iskoristio faraonske ovlasti uoči provjere zakonitosti rada teatra

Miroslav Lelas/PIXSELL
29.08.2024.
u 15:17

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak imenovao je nove članove Kazališnog vijeća HNK Split, a mnogi Splićani smatraju da se to odvilo netransparentno

Bez natječaja i netransparentno, a upravo je prozivajući HDZ za takvo ponašanje dobio izbore, gradonačelnik Ivica Puljak imenovao je članove novog Kazališnog vijeća HNK Split. U stilu faraona, što mu nažalost Zakon o kazalištu apsolutno omogućava, odabrao je pet "veličanstvenih" koji će amenovati ono što poželi.

Članovi Vijeća su Marina Kuzmanić Petreš, Natalia Tafra Bazina, Marin Kuzmić, Igor Vlajnić i Miro Nikolić, a kulturni Split je na nogama i čudom se ne može načuditi, jer među imenovanima je samo jedan umjetnik. I to ne iz Splita, nego iz Rijeke.

- Iznimno mi je drago što su napokon izabrani članovi Kazališnog vijeća koji nisu izabrani putem javnog natječaja što je apsolutno u skladu s politikom transparentnosti i stručnosti,a ne stranačke iskaznice  koju zastupa gradonačelnik Puljak kojeg molim da objasni koja su to umjetnička postignuća budućih vijećnika - znakovito je izjavio medijima glumac Marjan Nejašmić Banić član Kazališnog vijeća iz redova umjetnika.

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta tvrdi da Puljak novo Vijeće postavlja pravovremeno i prigodno kako bi sakrio nezakonite radnje od nadzora resornog ministarstva po pitanju prijave umjetnika i djelatnika teatra. 

- U novom Kazališnom vijeću imamo i moćnika iz bivšeg režima - naglašava Šuta.

Čudni su manevri poteštata.

Zanimljivo je da je nedavno raspisao natječaj za članove Upravnog vijeća Javne ustanove u kulturi "Hrvatski dom". Grad imenuje dvoje članova u UV Hrvatskog doma, dok ustanova daje jednog. Natječaj je okončan, ali vijećnika još ne znamo. Kako mu nije palo na pamet raspisati natječaj za Kazališno vijeće teatra?

Zanimljivo je da je novo Kazališno vijeće imenovano na dan kad je u teatar ušla inspekcija Ministarstva kulture i medija koju su zatražili Radničko vijeće, Sindikat i dva člana KV-a sumnjajući u zakonitost rada HNK Split.

 Zanimljivo je i da su članovi starog Kazališnog vijeća koji su još 31. svibnja podnijeli neopozive ostavke, istog dana,dakle  28 kolovoza 2024. dobili Rješenje o razrješenju. Njih pet: Magdalena Nigoević, Marija Ramljak, Luka Jadrić, Helena Petković i Milanka Bulimbašić Botteri. Ljudi od karijere i od umjetnosti koji "su se usudili" odbiti Izvješće o radu za prošlu i plan rada za ovu godinu intendanta HNK Split Vicka Bilandžića unatoč niza pritisaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije