Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lucija Ivšić

Sama na pozornici sviram više instrumenata i gradim pjesmu od nule uživo

LAA
29.09.2023.
u 11:28

Večeras u Tvornici kulture multiintrumentalistica Lucija Ivšić iz benda Punčke predstavit će svoj novi projekt pod nazivom Živa

Nekoliko godina nakon pandemijske selidbe u Australiju, multiintrumentalistica Lucija Ivšić iz benda Punčke vraća se u Zagreb sa svojim novim projektom Živa. Istoimeni album prvijenac predstavit će večeras u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Premijera prvijenca bit će prilika da Lucija Ivšić pokaže novi smjer u glazbi, a na pozornici će joj se pridružiti i gosti iznenađenja. Večer će zatvoriti DJ-ica i producentica Ivna Ji koja istražuje eksperimentalne i melodične žanrove elektroničke glazbe te gostuje na festivalima i klupskim večerima diljem Europe. Živin prvijenac broji devet pjesama, od kojih je šest pisano dvojezično, a napisala ih je, snimila i producirala Lucija Ivšić dok na aranžmanima surađuje s Anjom Tkalec.

Pjesme predstavljaju put od osjećajnih trenutaka, do coldwavea i industrial EBM zvuka, oslanjaju se i na njezine slavonske korijene i tradicijske načine pjevanja iz toga kraja. Album je najavljen singlovima “Power”, “Dualism” i “Bad Blood”, koji su zavrijedili mjesto na međunarodnom radijskim postajama i streaming-servisima. Recenzije nekih od najutjecajnijih australskih medija hvale hipnotičke vokale te kompoziciju i produkciju, a rasprodani koncerti u Melbourneu dodatan su pokazatelj da i publika prepoznaje dobitnu kombinaciju slavonskih napjeva i žestokih ritmova. 

S Lucijom Ivšić razgovarali smo uoči večerašnjeg koncerta. 

Zašto ŽIVA?

Živa jer me "oživjela" nakon duge hibernacije koja se dogodila po preseljenju u Australiju i dugog lockdowna. Živa jer je to slav(o)nska božica žita i plodova, a za mene je važno njegovati kulturnu baštinu iz mjesta iz kojeg dolazim. Ali i živa jer je materijalizacija svih mojih demona i "otrova" s kojima se borim svaki dan. 

Kakva je to glazba i značenje?

Uf, i ja još pokušavam dokučiti žanr, zasad je to mix elektronike, popa, darkwavea... A meni to predstavlja apsolutno sve i pravi je odraz mog trenutnog stanja koje je obilježeno eksperimentiranjem i istraživanjem novih zvukova i medija.

Koliko je to drugačije od Punčki?

Miljama daleko:) Ali mislim da se i dalje čuje moja iskrenost i energija na pozornici.

Kakav je prijem u Australiji? 

Ne bih mogla poželjeti bolji! Zavrtili su me njihovi nacionalni i prestižni radiji, dobila sam fantastične kritike od The Au Reviewa, i imala krcat klub na promociji albuma krajem svibnja u Melbourneu. 

Kako će izgledati koncert, što publika može očekivati?

Sama sam na pozornici i sviram više instrumenata i gradim pjesmu od nule uživo. Tako da je set prije svega jako iskren, energičan i jako eksperimentalan!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije