umjetnička kontroverza

Tko je ukrao Mona Lisu i treba li se čuvena slika vratiti "kući" u Italiju?

Utrecht Robin/ABACA/ABACA
01.08.2024.
u 12:29

Martin Kemp, stručnjak za Da Vincija, opovrgnuo je opravdanost sve glasnijih zahtjeva da se Mona Lisa vrati Italiju, kazavši da se ona u Francuskoj, odnosno kolekciji kralja Franje I., nalazila još od 16. stoljeća

Jedan od najpoznatijih svjetskih arheologa, Egipćanin Zahi Hawass, svojim je nedavnim javnim istupom izazvao žustru raspravu u umjetničkom svijetu. Gostujući na festivalu Isola del Libro u Orvietu, na kojem je držao govor o najnovijim egipatskim arheološkim otkrićima, dao je intervju talijanskoj agenciji ANSA, u kojem je pompozno obećao da će pomoći Italiji da vrati Mona Lisu, čuvenu sliku Leonarda da Vincija koja se trenutačno nalazi u pariškom Louvreu.

– Italija i ja možemo se udružiti kako bismo vratili ukradene talijanske artefakte. Mona Lisa je najvažnija. Mora se vratiti u Italiju – konstatirao je Hawass, koji se, kada je njegovo obećanje odjeknulo u medijima, ipak pokušao opravdati, kazavši da je bila riječ o nesporazumu i jezičnoj barijeri.

No kontroverzni bivši ministar antikviteta poznat po zapaljivim izjavama nije ni prvi ni jedini koji smatra da je Mona Lisi mjesto u Italiji, gdje je naslikana i odakle potječe njezin autor, reneansni genij Da Vinci. Kao i okolnosti nastanka Mona Lise, i njezin je dolazak u francuske ruke dugo bio predmet špekulacija, pa tako jedan od najčešće ponavljanih urbanih mitova glasi i da ju je otuđio sam Napoleon tijekom svoje talijanske kampanje 1796. i 1797 godine. Time je svoj zločin, uostalom, pokušao opravdati i Vincenzo Peruggia, talijanski lopov koji je Mona Lisu iz Louvrea ukrao 1911. godine i svojim drskim činom dotad jedno od manje poznatih da Vincijevih djela učinio najslavnijom slikom na svijetu.

Repatrijaciju Mona Lise tražio je i talijanski biciklist Alberto Bettiol koji je nastupajući na Tour de Franceu prošle godine za to javno zamolio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a za nju se zauzeo čak i George Clooney, nakon što se s problematikom upoznao zbog uloge u filmu "Odred za baštinu". Ipak, svjetski stručnjaci čvrsto i odlučno opovrgavaju tvrdnje da je La Gioconda, kako se još naziva, ukradena.

– Mona Lisa nalazi se u kolekciji francuskog kralja Franje I. još od sredine 16. stoljeća. Franjo I., Leonardov veliki mecena i pokrovitelj, osigurao mu je golemu plaću te ga smjestio u palaču Clos Lucé. Točan način na koji je Mona Lisa ušla u Franjinu kolekciju nije sasvim jasan, no malo je vjerojatno da se francuski kralj morao upuštati u nekakve protupravne radnje kako bi došao do slike koju je naslikao njegov vlastiti dvorski slikar. Leonardo je i pokopan u Francuskoj 1519. godine. Jednostavno nema šanse da ju je Franjo I. "ukrao" – za Artnewspaper je u kolumni u povodu Hawassova istupa napisao Martin Kemp, povjesničar umjetnosti i jedan od vodećih svjetskih autoriteta za Da Vincija.

Međutim, iako se Mona Lisa, koja u Louvre svake godine privuče oko deset milijuna posjetitelja koji satima čekaju u redu i gužvaju se kako bi bacili oko na maleno platno zaštićeno neprobojnim staklom, po svemu sudeći neće uskoro vratiti u domovinu, pitanje povratka silnih ukradenih i na sumnjive načine stečenih umjetnina koje se nalaze po svjetskim muzejima u posljednje je vrijeme goruća tema.

Razlog zbog kojeg se Zahi Hawass sada vjerojatno i uhvatio Mona Lise jest njegova dugogodišnja borba za repatrijaciju nekih od najvažnijih egipatskih artefakata, među kojima su bista Nefertiti, danas u posjedu Državnih muzeja u Berlinu, reljef zodijaka iz hrama božice Hator u Denderi koji se nalazi u Louvreu, te legendarni kamen iz Rosette, koji je nam je omogućio dešifriranje antičkog egipatskog hijeroglifskog pisma.

Taj je crni bazaltni kamen, na kojem se nalazi tekst ispisan na grčkom, demotskom i egipatskom pismu, doista pronašla Napoleonova vojska 1799. godine u blizini grada Rosette, no, nakon što su Francuze nekoliko godina poslije u Egiptu porazili Britanci, kamen iz Rosette s pobjednicima je otputovao kući, gdje se i danas nalazi u British Museumu.

Upravo British Museum, zahvaljujući dugoj i neslavnoj britanskoj kolonijalnoj prošlosti, prema nekim procjenama, u svojoj bogatoj kolekciji koja broji milijune, sadrži najveći broj od drugih naroda opljačkanih, otetih ili na prijevaru odnesenih artefakata – koje odbijaju vratiti. Među njima nalaze se i, primjerice, Beninske bronce, brončane skulpture kraljevstva Benin, odnosno današnje Nigerije. Iako je nekoliko svjetskih muzeja posljednjih godina popustilo pritisku javnosti i dugotrajnim naporima nigerijskih vlasti te su pristali na repatrijaciju skulptura, British Museum i dalje se ne da, a nepokolebljivi su i kad je riječ o povratku legendarnih Partenonskih mramornih skulptura, njihova krunskog izloška.

Komentara 1

BJ
Barutanski jarak
14:21 01.08.2024.

Leonardo je prodao sliku Franji I. Kakvo vraćanje onda? Neka traže natrag Veroneseovu Svadbu u Kani Galilejskoj. Nju je Napoleon ukrao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije