Novi muzeji

Turisti koji putuju na more i natrag uče o evoluciji čovjeka u Krapini

krkl
19.08.2010.
u 17:17

Za rujan su već najavljene brojne školske ekskurzije i grupe, pa sad imamo listu čekanja, kaže voditeljica MKN Vlasta Krklec.

Oko tisuću turista dnevno ovih ljetnih dana posjećuje novi Muzej krapinskih neandertalaca koji je po tom visokom broju znatiželjnika među najbolje posjećenim hrvatskim muzejima.

- Na graničnom prijelazu Macelj dijelili smo letke turistima koji putuju na more i podijelili oko 40 tisuća listića na slovenskom, engleskom, njemačkom, ruskom, francuskom i hrvatskom jeziku. Znamo li da je Macelj jedan od najvažnijih graničnih prijelaza, vrata u Hrvatsku iz EU, važno je “skrenuti” određeni broj turista prema nama – kaže Vlasta Krklec, kustosica i voditeljica muzeja u Krapini, koji je u sastavu Muzeja Hrvatskoga zagorja.

Grupa svakih 20 minuta

A od otvorenja u veljači, muzej neandertalaca razgledalo je više od 85 tisuća ljudi.

-  Naše brojke pokazuju da je svakih 20 minuta u muzej ušla nova grupa. Zahvalni smo Hrvatskoj turističkoj zajednici i Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije uz čiju su pomoć animatorice dijelile letke na Maclju. Letci su i na benzinskim crpkama, u hotelima, restoranima, svuda gdje se zadržavaju grupe. Vidjeli smo da su mnogi u naš muzej došli s tim letcima u rukama. Moram reći da uvijek ima smisla ulagati u marketing i potencijalne posjetitelje, a sad ćemo te letke dijeliti i na naplatnim kućicama autoceste. Županijska Turistička zajednica postavila je tri informativne ploče uz ceste. Pomogla nam je mnogo i dobra medijska kampanja, a uz naše medije posebno reportaža slovenske i njemačke televizije. Sjajna je i reportaža objavljena u magazinu Croatije Airlines, tumači Vlasta Krklec, najavljujući skori posjet francuskih novinara.

Rujan već (pre)bukiran

Za rujan su najavljene školske ekskurzije. Gužva je, neke će uprava muzeja zamoliti da dođu kasnije. Arhitekt Željko Kovačić odavno je obavio zahtjevan posao projektiranja muzeja čiju je priču o evoluciji i pračovjeku u kontekstu prirodnog razvoja osmislio paleontolog Jakov Radovčić.

- Posjet je impresivan, no koliko bi tek posjetitelja došlo da su uz autocestu postavljeni jumbo-plakati – pita arhitekt Željko Kovačić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije