PROMO

U Splitu otvorena izložba fotografija Nove Iskre grupe autora koji su svoje vještine usavršili putem vaučera za obrazovanje odraslih

Nove Iskre
23.08.2024.
u 10:10

U galeriji Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, u povodu Svjetskog dana fotografije, otvorena je 20. kolovoza izložba Nove Iskre, grupe autora koji su svoje fotografske vještine usavršili kroz obrazovni program Digitalne fotografije u sklopu cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta Algebra. Izloženi su završni radovi ovog programa, nastali kroz tematske radionice i praktične zadatke. Predavač i mentor ovoj generaciji polaznika je Igor Drača. Izložba se može pogledati od 20. do 31. kolovoza 2024.

„Gradskoj knjižnici Marka Marulića je posebno zadovoljstvo biti domaćin izložbe »Nove iskre« mladih autora koji su svoje fotografske vještine usavršavali kroz program Digitalne fotografije Sveučilišta Algebra. Visoko profesionalno postavljena izložba u Središnjoj knjižnici donosi respektabilan broj odličnih fotografija koje će naši brojni posjetitelji moći vidjeti i uživati u ljepoti umjetničke fotografije. Na taj način knjižnica ostvaruje svoju misiju te pomaže u osnaživanju mladih autora na njihovom profesionalnom i umjetničkom putu“ – istaknula je na otvorenju izložbe Grozdana Ribičić, Ravnateljica GKMM Split.

„Svakom autorskom cjelinom i odabirom onog najboljeg kod svakog od njih, ispričana je posebna priča o značenju i snazi vlastitih fotografskih afiniteta, usmjerenja i nastajućeg profesionalnog identiteta te o vrijednosti i umijeću pomno odabranih i tehnički primjereno fotografiranih detalja. Ali, iskazana je, i od prisutne publike zapažena i nagrađena, autorska namjera bilježenja ekspresivnih i duboko emocionalnih doživljaja, izraženih, s jedne strane, kroz valorizaciju kulturoloških vrijednosti vlastite lokalne zajednice, i s druge strane, kroz neraskidive obiteljske i sudbinske veze mora i čovjeka, podneblja i života samog. Skromnost i iznenađenje s kojom su autori primali pohvale, upravo je proporcionalna iskazanoj želji za otkrivanjem novih izazova, znanja i svjetova suvremene fotografije, potpuno svjesni otkud su pošli i onog što su stekli i pokazali kroz i nakon početnog obrazovnog programa Digitalne fotografije u sklopu cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta Algebra. »Nove iskre« traže nove doživljaje i avanture“ – izjavio je Željko Rogošić, filmski redatelj.

Polaznici su svoje vještine stekli zahvaljujući sustavu vaučera za obrazovanje odraslih, koji su u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka (NPOO), Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuli 2022. godine. Sustav vaučera omogućava odraslim osobama financiranje pohađanja akreditiranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja radi stjecanja digitalnih i zelenih vještina koje su danas potrebne na tržištu rada. Do sada ih je dodijeljeno više od 20.000.

„Interes za programe obrazovanja putem vaučera kod nas je bio iznimno visok, prikupili smo više od 12.000 prijava u protekle dvije godine. Program ocjenjujemo odličnim, a izložbe poput ove dokazuju njegovu uspješnost i primjenjivost u svakodnevnom životu. Polaznici, koji prije pohađanja edukacije nisu bili profesionalni fotografi, došli su do razine stručnosti koja im je omogućila otvaranje vlastite izložbe i na to smo jako ponosni, kao i na svako stvaranje novih IKT stručnjaka čime će se poduprijeti ciljevi iz Strategije Digitalne Hrvatske do 2032. godine“ – kazao je Igor Kundić, član Uprave Algebre.

Lucija Antonijević, jedna od polaznica Algebrinog programa, kaže da joj je to najbolja odluka koju je donijela u zadnje vrijeme: „Bilo je to nezaboravno iskustvo. Konačno sam naučila koristiti napredne mogućnosti svog fotoaparata, upoznala sam divne ljude i buduće kolege i jako se dobro pritom zabavila.“

Vaučere za obrazovanje mogu koristiti i zaposlene i nezaposlene osobe u jednoj od 600 institucija diljem Hrvatske, a dvije godine nakon njihova uvođenja u okviru novog Zakona o obrazovanju odraslih, Sveučilište Algebra provelo je u travnju opsežnu anketu na svojim polaznicima (uzorak: 1.269 ispitanika) kojom se nastojalo ispitati zadovoljstvo korisnika vaučera te njihova demografska i obrazovna struktura, kao i napredovanje u karijeri i uspješnost prekvalifikacije u drugo područje rada. Vaučere su podjednako koristili muškarci (45%) i žene (54,9%), a najviše ih je bilo u dobi između 25 i 39 godina, njih čak 68,3%

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije