Otkazan koncert u Kijevu

Ukrajinci bijesni na Laibach, optužuju ih da šire rusku propagandu

Foto: Laibach
01.03.2023.
u 11:12

Provokativni umjetnici u ožujku su trebali održati koncert “Eurovision” i time postati prvi sastav koji je nastupio u Ukrajini od početka rata

Čuveni slovenski sastav Laibach u ožujku je trebao u Ukrajini održati koncert, što bi bio prvi koncert neke strane glazbene skupine nakon početka ruske invazije. Nazvali su ga “Eurovision” i poručili da time “vraćaju Euroviziju tamo gdje pripada”, referirajući se na održavanje ovogodišnje Eurovizije u Liverpoolu, a ne u Ukrajini, iako je lani pobijedio ukrajinski sastav Kalush.

Uz to, Laibach je najavio da će sav prihod od prodaje ulaznica za koncert u dvorani Bel Etage u Kijevu donirati nekoj od humanitarnih organizacija koje djeluju u Ukrajini. Vijest je ubrzo odjeknula svijetom, a za najnoviji Laibachov pothvat zainteresirali su se i brojni inozemni mediji. Međutim, izgleda da je upravo izjava koju su slovenski umjetnici dali za britanski list The Guardian potaknula Ukrajince da koncert - otkažu.

Naime, iz Laibacha su za Guardian izjavili da je situacija u Ukrajini “cinični proxy rat za geostrateške interese svjetskih supersila i financijskog kapitala (vojnih industrija itd.). U tom su ratu ukrajinski narod i Ukrajina kao zemlja u najvećoj opasnosti, a njegove katastrofalne posljedice osjećat će se i u Rusiji, ali i u Europi i ostalim dijelovima svijeta. Mir se može i mora postići samo i jedino intenzivnom diplomacijom, ozbiljnim razgovorima, posebice između SAD-a i Kine koji su najvažniji igrači na toj šahovskoj ploči, te između dvaju protagonista konflikta, Ukrajine i Rusije”.

Dio Ukrajinaca je na izjavu o “ciničnom proxy ratu” burno reagirao na društvenim mrežama, budući da im je malo previše smrdjela na rusku propagandu koja pokušava rat u Ukrajini prikazati kao sukob koji se zapravo vodi između NATO-a i Rusije, pri čemu je Ukrajina samo marioneta zapadnih sila. Neki su se potrudili pronaći komentare i na stranicama Laibacha na društvenim mrežama, na kojima su članovi slovenske grupe na početku rata istaknuli da misle kako je rat, iako ne podržavaju agresiju na Ukrajinu, započeo zato što je NATO stjerao Putina u kut i natjerao ga na nerazumne poteze. To je zatim potaknulo kijevsku koncertnu dvoranu Bel Etage da otkaže koncert jer, kako su rekli, iako je Laibach podržao Ukrajinu i Ukrajince i osudio ruski režim, velik dio publike izrazio je nezadovoljstvo zbog njihova dolaska.

“Kako ne bismo Ukrajince dalje dijelili na suprotne tabore i uklonili uzrok razdora, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Bel Etageu”, objavila je uprava dvorane na Facebooku te dodala da će svima koji su kupili ulaznice novac biti vraćen.

Prije nego što je nastup službeno otkazan, Laibach je na društvenim mrežama objavio poruku ukrajinskoj javnosti, opravdavajući se za eventualno pogrešno shvaćene izjave. Kazali su da u Kijev ne planiraju doći kako bi bili prvi, drugi ili treći svjetski bend koji će to napraviti, već kako bi jasno iskazali podršku Ukrajini koja se “kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu, s dostojanstvom bori protiv jačeg neprijatelja”. Istaknuli su i kako su od prvih dana ruske agresije stali na stranu Ukrajine te da su odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji. Međutim, čini se da su, bez obzira na pomirljive riječi o svojoj podršci Ukrajini, Ukrajince uspjeli još više razjariti rekavši i “Da se ne varamo - mi volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog - da ih nabrojimo samo nekoliko - i uvijek ćemo ih voljeti”. A nakon što je koncert u nedjelju svejedno otkazan, Laibach je za Slovensku novinsku agenciju u ponedjeljak izjavio da je od sastava traženo da “kategorički proglase da su svi Rusi loši i da je sva ruska umjetnost bezvrijedna”, na što oni nisu htjeli pristati.

”Od nas su tražili da proglasimo da su svi Rusi loši i da je sva ruska umjetnost bezvrijedna”, kažu članovi Laibacha
Foto: Laibach

To se Ukrajincima još manje svidjelo pa su iz Bel Etagea jučer ponovno udarili po Laibachu, proglasivši njihove navode lažnima.
“Da je sve rusko za nas toksično, spomenuli smo tek na kraju naše prepiske s Laibachom, u poruci u kojoj smo koncert otkazali. Od njih nitko ništa nije zahtijevao, već smo to izrekli kao odgovor na njihovu prethodnu poruku ukrajinskom narodu u kojoj su čitav paragraf posvetili ruskoj umjetnosti”, ogorčeno su napisali, dodavši da je njihova odluka da koncert otkažu sada potvrđena, jer članovi Laibacha očigledno ne razumiju razloge rata u Ukrajini te nastavljaju širiti antiukrajinski narativ.

S obzirom na njihov dosadašnji rad, pretpostavka da Laibach zastupa proruske stavove nije izgledna. Njihovo korištenje totalitarnih simbola i militaristička estetika, koliko god kontroverzno ponekad djelovali, nikada nisu služili kao iskaz podrške opresivnim režimima, već upravo suprotno - kako bi sve te ideje okrenuli naglavačke, a publiku potaknuli na razmišljanje, kritiku i propitivanje odnosa umjetnosti, kulture, politike i ideologija. Kako i stoji u njihovoj biografiji, Laibach, što je njemački naziv za Ljubljanu koji se referira na nacističku okupaciju Slovenije, osnovan je u slovenskom rudarskom gradiću Trbovlju 1980., nedugo nakon smrti Josipa Broza Tita. Budući da je njegova smrt, kažu, dovela do razdoblja nesigurnosti u Jugoslaviji i borbi za prevlast, Laibach je na tu konfuziju odgovorio prezentiranjem grupe kao totalitarne organizacije čija je žudnja za autoritetom daleko premašila onu državnu.

Od samih početaka djeluju kao anoniman kolektivni projekt, čiji su članovi zamjenjivi i u stalnoj rotaciji, zbog čega se nazivaju i “vampirskim projektom” koji stalno traži novu krv. Njihov je nastup 1983. na slovenskoj televiziji rezultirao zabranom javnih pojavljivanja i uopće imena Laibach, ali nastavljajući svirati po zemljama istočne i zapadne Europe propitivali su i provocirali baš svaki autoritet. Zbog dvosmislenog koketiranja s nacističkim i socijalističkim simbolima, nazivali su ih naizmjence i fašistima i komunistima, a oni su na to, u kolektivu Neue Slowenische Kunst s kojim su bili isprepleteni, osnovali vlastitu, virtualnu Državu NSK, zemlju prosvijećenog apsolutizma kojom vlada Imanentni Konzistentni Duh. Prozvani su zato i kumovima pokreta poput Occupy i Anonymous, a inspirirali su mnoge umjetnike, među kojima i njemački sastav Rammstein, koji su nazvali “Laibachom za adolescente”.

Treba podsjetiti i da su prije nekoliko godina postali prvi zapadni sastav koji je nastupio u Sjevernoj Koreji, ali i da su dva koncerta održali u Sarajevu pod opsadom. Pa iako je razumljivo da Ukrajinci pušu i na hladno i u ratu koji se velikim dijelom vodi i golemom količinom brzošireće internetske propagande takvim nastupom ne žele riskirati, bilo bi vrijeme da nas nakon 40 godina postojanja Laibach napokon prestane sablažnjavati.

Ključne riječi

Komentara 22

KR
krisss32
12:18 01.03.2023.

Pa da. Čim kažeš nešto što ne odgovara Ukrajincima, odmah si deo proruske propagande i plaćen si za to :D

AN
anto9
14:13 01.03.2023.

svaka im je na mjestu

DU
Deleted user
11:59 01.03.2023.

Danas je teško govoriti ono što misliš ako je u suprotnosti s politikom i marketingom onih koji nas cijelo vrijeme žele uvjeriti da njihov stav i mišljenje je jedino ispravan. Bombardiranje informacijama, traženje neprijatelja u savkom koji ima drugačije mišljenje ili stav, iskrivljivanje istine ili istina u cilju argumentiranja svojih stavova i činova dovodi do prihvaćenja informacija koje ne moraju biti istina, ali ih je javnost prihvatila kao opće mjenje. Znamo da ponavljanje istih informacija iz dana u dan, iz sata u sat, djeluje na većinu ljudi tako da povjeruju u ono što su na početku mislili da je nonsens ili absurd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije