Varaždin

Vado Tuđa, zaokupljen misterijem ljudske duše

Vlado Tuđa
arhiva
12.11.2011.
u 15:30


Izložba je svojevrsni presjek nekoliko posljednjih godina stvaralaštva slikara Vlade Tuđe i većinu djela publika još nije imala priliku vidjeti

Sada je na radu Varaždin, treći grad u ovogodišnjoj velikoj izložbenoj aktivnosti slikara Vlade Tuđe. Tamo je – u poslovnici Zagrebačke banke u samom srcu Varaždina, na Kapucinskom trgu – upravo otvorena njegova izložba Dijalozi, svojevrsni modernistički presjek posljednjih nekoliko godina autorova stvaralaštva. Neki od ovih radova već su prikazani na dvije velike ovogodišnje izložbe – u New Yorku i zagrebačkoj galeriji Zvonimir. No, Varaždinci imaju sasvim novi pogled u rad ovog plodnog autora. Predstavlja im se s četrdeset djela napravljenih kombiniranom tehnikom. Većina od njih likovna publika do sada još nije vidjela jer su stvarana u posljednje vrijeme, a ostatak izložbe čine nagrađivane slike iz različitih kolekcija.

 “Tuđa je promatrač i konkretnih situacija, ali strasno sabire iskustva mnogobrojnih susreta s običnim čovjekom uvodeći ga u stanja zgusnutog likovnog doživljaja“, zapisao je prof. Stanko Špoljarić, kustos Umjetničkog paviljona u predgovoru ove izložbe koju Varaždinci mogu razgledati do početka prosinca.

 Na izložbi su predstavljene i skulpture Vlade Tuđe, za koje on sam kaže da su na početku bile tek stvaralački izlet, ali su prerasle u važnu dionicu njegova likovnog stvaralaštva te zajedno sa slikama čine svojevrsni “hommage” autorovoj zaokupljenosti psihologijom ljudske duše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije