FutureJam projekt

Zaigrali smo tri društveno angažirane videoigre o budućnosti stanovanja u Splitu

Spliting Screenshot
13.10.2024.
u 10:49

Tri pobjednička projekta ovogodišnjeg FutureJama, svaka na svoj način, inteligentno, provokativno i duhovito, bave se gorućim problemom (ne)priuštivog stanovanja u gradu Splitu

U Austrijskom kulturnom centru u Zagrebu u četvrtak su predstavljena tri pobjednička projekta ovogodišnjeg FutureJama, jednodnevnog "hackathona" ili okupljanja programera na zadatku – da naprave društveno angažiranu videoigru.

– Svake godine izaberemo jednu društveno angažiranu temu koju ćemo obraditi u obliku kratkih videoigara. Prošle godine bila je to budućnost rada, a ove budućnost stanovanja. Želimo pokazati da igre, kao i sve vrste umjetnosti, imaju moć progovarati o društvu, čovjeka potaknuti da o njemu promišlja na kritički način i postati alati društvene promjene – objašnjava nam Aleksandar Gavrilović, jedan od organizatora FutureJama, koji se ovog proljeća odvio u Splitu.

Tri igre koje smo imali priliku i zaigrati na licu mjesta, svaka na svoj način, inteligentno, provokativno i duhovito, bave se gorućim problemom (ne)priuštivog stanovanja u gradu Splitu. Ekipa Downton Game Studija iz Osijeka osmislila je tako "Split Up", igru u kojoj igrač preuzima ulogu živuće kuće koja "lovi" svoje stanare i pokušava ljude različitih interesa i životnih stilova strpati pod isti krov. Tim Degeni iz Splita ponudio je pak svoje rješenje stambene krize igrom "Split Times" stavljajući igrača u ulogu činovnika koji se kupovanjem nekretnina za društveno stanovanje mora izboriti sa zlim korporacijama dubokih džepova koje preuzimaju grad i dižu cijene nekretnina. A igra "Spliting" zagrebačkog studija Superstari odvija se u distopijskoj, ali sve nam bližoj budućnosti, u kojoj je Split zbog podizanja razine mora pod vodom, gradom vlada umjetna inteligencija, a igrač – bivši sveučilišni profesor – za život i krov nad glavom mora zaraditi kao dostavljač hrane.

Svi zainteresirani igrači "Splitting" već mogu odigrati na platformi itch.io, na kojoj će nam uskoro biti dostupne i preostale dvije igre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije