Nastavak igre "Astro's Playroom"

Igra "Astro Bot" podsjeća na zlatne dane platformera

storyeditor/2024-09-09/astro-bot-insights-and-artwork.jpg
SONY PLAYSTATION
10.09.2024.
u 10:12

U "Astro's Playroomu" PlayStation 5 služio je kao pozadina, a sada je matični brod čija nas havarija baca na pustinjski planet, na kojem trebamo iznova sastaviti raspršene botove i stvoriti preduvjete za evakuaciju

Kada je s tada novim PlayStationom 5 došao već instalirani "Astro's Playroom", nisam ga vidjela kao mnogo više od besplatne igre čija je svrha bila demonstrirati mogućnosti DualSense kontrolera. Na kraju krajeva, njezin glavni lik i ranije se pojavljivao kao svojevrsni demo za nove Sonyjeve tehnologije: prvi smo ga put vidjeli u "Playroomu", koji nam je pokazivao što mogu kontroleri i kamera PlayStationa 4, a "The Playroom VR" demonstrirao nam je mogućnosti prve generacije PlayStation VR-a. Svaki put bio mi je simpatičan taj bijeli čovječuljak, odnosno čovjekoliki robot koji je išao na bezazlene, djeci prilagođene avanture, ali bila sam željna ozbiljnijih igara kojima bih testirala granice novih hardvera i uživala u kompleksnijim narativnim ili borbenim igrama s ozbiljnije razrađenim grafikama.

Dala bih mu po nekoliko dana šanse, opustila se i zaboravila ga. Sve dok ovoga ljeta nisam putovala s našim Zlatnom palmom nagrađenim redateljem Nebojšom Slijepčevićem, koji me zainteresirano pitao jesam li dobila nastavak Astra, za kojim njegov sin luduje. Iznenadilo me da ta malena igra i dalje živi pa sam s naglo povećanim interesom čekala i dočekala recenzentski primjerak "Astro's Playrooma", kojem sam zadnjih dana posvetila dosta pažnje.

Astro Bota je za PlayStation 5 razvio Team Asobi, kojem je ovo peta igra iz tog svijeta, ambicioznije razvijena uz pomalo neočekivano sudjelovanje kreativnog direktora zombi-avanture Days Gone. Rezultat nije izostao, jer "Astro's Playroom" u samo nekoliko dana postala je najbolje ocijenjena PlayStationova igra sezone. Nakon višednevne igre potpuno to razumijem, jer ona mala demo igra u međuvremenu je izrasla u raskošan svijet koji podsjeća na zlatne dane platformera, a najbolje ju je usporediti s Ninetendovom izrazito uspjelom "Super Mario Galaxy".

U "Astro's Playroomu" PlayStation 5 služio je kao pozadina, a sada je matični brod čija nas havarija baca na pustinjski planet, na kojem trebamo iznova sastaviti raspršene botove i stvoriti preduvjete za evakuaciju. Priča nas dalje vodi kroz šarenu galaktiku planetoida, od kojih svaki ima različitu vegetaciju, terene te jedinstvene mehanike kretanja i obavljanja zadataka. Korištenje PS5 kontrolera u igri je ponovno impresivno, s još razvijenijim načinima korištenja haptičkog feedbacka i njegovih drugih mogućnosti.

Humor i šarm glavnog lika naglašeni su kroz pažljivo izrađene animacije koje će se sviđati najmlađima, a reference na kultne naslove poput "Uncharted", "God of War" i "Ape Escape" dobro će leći njihovim roditeljima. Igra uz to nudi i izazovne bonus razine koje služe kao test vještine za igrače koji su odrasli uz 3D platformere.

Iako nema kooperativne igre za dva igrača, što smatram propuštenom prilikom, Astro Bot jedna je od onih igara u kojoj ljudi lako jedni drugima dodaju kontroler. To znači da možda i prvi put nakon LittleBigPlaneta PlayStation ima izvrstan novitet koji će ispuniti prazninu u ponudi obiteljskih igara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije