KINOPREMIJERA

Zaselak

kino-zaselak-txt.jpg
import
11.11.2004.
u 09:47

The village, drama, 105 min, Rusija, 2003.; Kino International/Discovery; R: Andrej Zvjagincev; G: Ivan Dobronravov, Vladimir Garin, Konstantin Lavronenko, Natalija Vdovina, Galina Petrova

Je li život u zabačenom zaselku prije stotinjak godina bio ljepši i bolji od života u današnjoj civilizaciji nasilja?

Iako je razmišljanje o tom pitanju osnova na kojoj je izgrađena trilerska drama strave o žiteljima seoca u Pennsylvaniji okruženog šumom u kojoj žive opasna stvorenja zvana "oni o kojima ne govorimo", tema prepuna mogućnosti nije ovom zgodom naišla na osobito zadovoljavajuću obradu. Usmjeren ponajprije na stvaranje ugođaja tihe jeze, neizvjesnosti i napetosti, "Zaselak" nudi previše nesimpatičnih trikova nelogičnosti a premalo uvjerljivih karaktera i međuljudskih odnosa. Šteta, jer netipičan hollywoodski hitmaker M. Night Shyamalan je u "Šestom čulu" (1999.) i "Neslomljivome" (2000.) - svoja dva odlična filma kojima je isplivao u vrh hollywoodskog i svjetskog filmotvorstva - pokazao kako paranormalno i onostrano zna zadivljujuće vješto preplesti sa složenim zapažanjima o uvjerljivim osobama.

Ovakav kakav jest, "Zaselak" je inteligentan i pristojan film u žanru strave, a ponekim redateljskim rješenjem potvrđuje Shymalanov izniman dar - prizor pokušaja ubojstva je impresivan, a malo tko je sposoban izazvati strah kadrom mreškave vode pitomog potočića uz pratnju ugodne glazbe. No, priča stoji na vrlo klimavim nogama, sve se odvija odviše sporo, neprestano šaputanje i cmizdrenje većine likova ide pomalo na živce, a okus nezadovoljstva ostavlja i zaobilaženje bilo kakvog suvislog odgovora ili sugestije o tome je li seoska "idila" izgrađena na laži i zastrašivanju dobro ili loše rješenje za bijeg od strahota suvremenog društva. (J. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije