Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

5 načina kako uživati u Paškom siru

Sirana Gligora
16.12.2021.
u 09:41

Bliži nam se kraj još jedne godine. Užurbano završavamo poslovne aktivnosti i projekte, istovremeno planirajući kako ćemo provesti nadolazeće blagdane. Veselimo se obiteljskim trenutcima za Božić i planiramo zabavu za doček Nove godine. Uživanje u hrani nam je uvijek drago, a u ovom periodu godine centralno mjesto većine druženja zauzimaju hrana i piće.

Sirana Gligora je najpoznatiji proizvođač paškog sira, delicije koju svi obožavamo. Pripremili su za vas 5 prijedloga kako uživati u kombinacijama paškog sira s ostalim namirnicama.

Plate nareska

Koja je vaša prva asocijacija kad netko kaže da na stol dolazi plata nareska? Bilo da se radi o usputnom gurmanskom sendviču ili svečanosti koja počinje hladnim predjelom, pršut i Paški sir su u vječnoj ljubavi. Mnogi se slažu kako je baš ta kombinacija najbolji podsjetnik na proizvode hrvatskog sela i kako se nekad živjelo i u posebnim prilikama uživalo u hrani. 

Tvrdi sirevi su zbog bogatog okusa odlična protuteža pršutu, te time posebno pogodni za zajedničko uživanje. Osim pršuta, svoje mjesto na centralnom mjestu stola često nalaze još neki uobičajeni proizvodi sela – panceta i kulen. Ako ste domaćin većeg druženja, nema potrebe da birate kakvu platu složiti. Narežite malo od svega.

Gligora cheese&deli u svim svojim poslovnicama nudi spremanje plata uz prethodnu najavu. Pojednostavite si život, uštedite vrijeme i ne razmišljajte kako pravilno i precizno rezati. Pogledajte popis Gligora poslovnica

Sir i maslinovo ulje

Preferirate li blago ili pikantno maslinovo ulje? Nekima su draža zelena, gorka maslinova ulja, dok drugi zagovaraju drugačije stilove. Sretni smo što je Hrvatska jedno od najboljih mjesta na svijetu za masline i maslinovo ulje, te bi bilo šteta propustiti priliku za uživanje u gastronomskim blagodatima mediteranskog podneblja. 

Praznik gastronomije i čin hedonizma je kad imamo priliku otvoriti nekoliko različitih maslinovih ulja, narezati nekoliko sireva te u ugodnom društvu istraživati idealnu kombinaciju. Za tu priliku su vam dovoljni desertni tanjuri na koje se ulije tanki sloj maslinovog ulja, te direktno umaču komadi sira. 

Gligora cheese&deli nudi jednu od najširih ponuda maslinovog ulja na hrvatskom tržištu. Bilo da tražite nekog od najprestižnijih hrvatskih proizvođača, poznata strana maslinova ulja ili best buy kvalitetu, u Gligora webshopu ćete pronaći nešto za sebe.

Voće

Hoćete li jabuku narezati na kriške ili ploške? Tanko rezano na centimetar ili cijela tri centimetra debelo? Ili ćete ipak uzeti krušku? Jeste li sigurni da nećete probati dinju ili možda čak sušene marelice i brusnice? Možda je džem pravo rješenje za najbolje iznenađenje. 

Obzirom na raznolikost sira i brojnost različitog voća, bezbroj je kombinacija i ova igra nikad ne završava. Uvijek postoji prostor za traženje novih okusa. 

Za razliku od nekih sljubljivanja gdje obje strane imaju jak karakter i nadmeću se koji okus će dominirati, spajanje sira s voćem je gastronomsko igranje s kontrastom. Slano u odnosu na slatko, karakterno u odnosu na osvježavajuće, dominantni okus sira u odnosu na podatno voće. 

Iznenadite svih za blagdanskim stolom ove godine i otkrijte vašu idealnu kombinaciju sira i voća. 

Vino i sir

Znate li koje vino ide najbolje uz Paški sir? Ukusi su različiti, ali smjernice kako upariti vino s hranom su univerzalne. Paški sir spada u jake, moćne sireve intenzivnog okusa. Kako se radi o siru jakog karaktera, preporuka je uz njega konzumirati vina jačeg karaktera. Možete spariti razna bijela i crna vina, ovisno o preferencijama, prigodi i broju sljedova na događaju. Kod bijelih vinima, ovisno o ukusima možete ići u smjeru pošipa, chardonnaya ili graševine. Za crna vina preporuka su teran, plavac mali i babić. 

Uskoro stiže sezona skute. Skuta se radi od sirutke ostale iz procesa izrade sira. Sezonskog je karaktera i kratkog roka trajanja. Nerijetko ju se zamjenjuje za svježi sir jer je slične teksture i bijele boje. Skuta je nježna namirnica, te kod kombiniranja s vinima treba odabrati nježna vina voćnih aroma. Posebnost skute je da ju obožavaju oni kojiima je Paški sir previše intenzivan. Naš savjet je da uz skutu gledate prema mladim malvazijama, sauvignonu i sivom pinotu. 

Gligora trgovine imaju probrani asortiman vina u ponudi. Na jednom mjestu odaberite vrhunske delicije za jelo i piće. Pozovite drago društvo i uživajte u životu uz delikatese iz Gligore. 

Sir u kuhinji

Iako tvrde sireve gledamo kao finalni proizvod, mogu se koristiti kao dodatak jelima. Paški sir spada u tvrde sireve i pogodan je za ribanje. Mnogi tvrde da im je draži od parmezana za ribanje preko gulaša od divljači.

Paški sir će se odlično uklopiti u sva jela s tjesteninama i rižotima. Jedno od inovativnih jela ovogodišnje ponude zagrebačkog adventa su kroketi s Paškim sirom. To je odličan primjer koji pokazuje da su mogućnosti korištenja Gligora sireva u kuhinji su gotovo neograničene. Koje je vaše omiljeno jelo u koje ribate Paški sir i kad krećete s isprobavanjem novih kombinacija? Ne zaboravite kao prvi korak kupiti Gligora Paški sir

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije