Voćni jogurti s oznakom ”light”
Većina proizvoda iz ove kategorije sadrži velike količine umjetnih zaslađivača, umjetne su arome i najčešće imaju dvije trećine manje bjelančevina nego obični jogurti (obični ili voćni). Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćete uštedjeti jednostavno nisu vrijedne u nutricionističkom kontekstu.
Sir u listićima za sendvič
Tijekom njihove prerade upotrebljavaju se brojne kemijske tvari i aditivi, a njihov okus podsjeća na gumu! Punomasni sirevi bolja su opcija jer se manje tehnološki prerađuju, sadrže manje aditiva, a i okus im je daleko bolji. Zato ćete pojesti manje, a osjećaj sitosti i zadovoljstva bit će veći.
Gotovi preljevi za salatu
Foto: Thinkstock
Mnogi od njih rade se s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Uostalom, kad već radite salatu od svježeg povrća, zbog čega biste je prelili nekim umjetnim preljevom, i to sumnjive boje i mirisa? Također, za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo minuta-dvije: pomiješajte malo maslinova ulja, octa i začine po želji.
Zaslađeni napici
Gazirani napici, voćni sokovi i ledeni čaj sadrže nevjerojatan broj kalorija. Pića s umjetnim zaslađivačima nisu ništa bolja, jer ova vrsta tvari samo stvara potrebu za dodatnim konzumiranjem slatkih namirnica (ali s pravim šećerom!). Držite se vode, limunade ili rashlađenog čaja!
Žitarice obogaćene proteinima
Ove vrste obroka obično sadrže visokoprerađenu soju (”sojin protein izolat”), koja ne sadrži hranjive tvari. Ako jedete žitarice s mlijekom ili jogurtom, znajte da za doručak uzimate sasvim dovoljno bjelančevina!
Mliječni dodaci za kavu
Foto: Thinkstock
U ovim proizvodima ima nezdravih umjetnih tvari i transmasnoća. Ako baš ne možete popiti samu crnu kavu, dodajte joj malo obranog mlijeka.
Suhomesnati proizvodi
Gotovo sve vrste sadrže velike količine soli, nitrata i konzervansa koji mogu biti kancerogeni. Ako imate mogućnost, kupujte organsko meso i prerađevine od domaćih proizvođača, za koje ste sigurni da ne koriste nedozvoljene tvari u uzgoju i preradi mesa.
>>Stručnjaci upozoravaju: Ove dijete mogu biti vrlo opasne!
Novinari, budite ljubazni i prestanite ljude bombardirati idiotarijama. To stalno zastrašivanje ljudi plus negativni članci kojima obilujete na čovjeka djeluju daleko toksičnije od bilo čega što može pojesti. Dajte malo smijeha, dajte malo pozitivne priče o obitelji, dajte malo pozitivnih priča općenito, pozitivnih primjera, potičite zajedništvo i skromnost, i učinit ćete time za zdravlje ljudi više od svih lijekova zajedno.