aKažu da je najbolje vino ono koje se ispija u dobrom društvu. Hedonisti će dodati, i uz dobru hranu, vinski poznavatelji tražit će idealnu temperaturu, a “detalj” koji prati ovakav doživljaji bez kojeg ne mogu čak ni oni kojima je pogled češće uperen u dno prazne nego pune boce jest – čaša. I to ne bilo kakva ... CRNA VINA nježno se valjaju u velikim oblim čašama, raskošnih su aroma, baš kao i čaša oblina. No, malvazija je vino poput vitke mlade žene zlatnožute valovite kose pa je i čaša za nju elegantna, izdužena...U njoj vino, kojim se istarski vinari i vinogradari posebno ponose, odaje svoj pravi okus, bouquet, puno više nego natočeno u konfekcijske čaše.
Koketiranje u tirolskoj radionici
Malvasia Istriana s Riedlom predstavlja priču o zelenom poluotoku i zapravo je prvo, no ne i posljednje, naše vino koje je dobilo svoju “službenu” čašu. Putovali su, proučavali, analizirali i ocjenjivali vinski poznavatelji i njihova družina 30-ak kreacija koje je tirolski majstor ručno lijevao sve dok nisu odabrali, barem tako kažu, pravu – najbolju. ČAŠA, dakako kad je lijepo dizajnirana, kvalitetno izrađena, ispravno odabrana i poput zrcala ulaštena, nosi dobar dio vinske priče i doživljaja vina. Upravo zato visoko vinarstvo prati i cijela industrija proizvodnje vrhunskih specijaliziranih čaša.
Putovali, ocjenjivali i birali, kažu, najbolju
Prvi korak prema dogovaranju ‘braka’ čaše i vina veoma je važan jer će upravo oblik čaše prikriti ili naglasiti raskoš vina, mirise, intenzitet aroma, boju... Tako je upravo i počela priča između svjetskog dizajnera čaša Georga Riedla iz Kufsteina u Tirolu i istarske malvazije. Iako je Riedel, kao dizajner svjetskog glasa upoznao vina i vina, kreirao za njih, koketirao i mijenjao, neke i odbio... iskričava ga istarska zavodnica zlatnožutih treperavih kapljica nije ostavila ravnodušnim.
Premijera u Poreču
MALVASIA ISTRIANA dobila je nakon poduljeg promišljanja svoju čašu, elegantnu i blistavu, malog obujma, baš kakvu traže fina lagana aromatična bijela vina. Premijera je najavljena za ovaj vikend, na jubilarnoj 20. Vinistri u srcu Istre, u Poreču. Čaša će biti i na prodaju, a prvo izdanje doživjelo je čak 80 tisuća primjeraka. S obzirom na to da će ambasadoricu istarskog vina poželjeti kupiti svi, Tirolca čeka puhanje dopune kolekcije.