Gastronomadi

Američku roštiljadu chef Grga pripremio na mediteranski način

roštiljada whirpool
Foto: nnn
1/4
17.11.2011.
u 17:27

Standardna ‘'leteća'’ postava američkih roštiljada – piletina – modificirana je, a svinjska rebarca zamijenila je veprovina. '‘Krivac'' je za ovakve eksperimente, koji su dočekani s oduševljenjem, Grga Bokšić

Kako druženje uz američki roštilj izgleda u Zagrebu, pokazali su gastronomadi u svom klubu ugostivši uz pokroviteljstvo Whirlpoola poznate Zagrepčane i prijatelje Whirlpoola. Posebni gosti bili su James B. Foley, veleposlanik SAD-a, Milan Bandić, Don Markušić, predsjednik Američke gospodarske komore u Zagrebu, glumci, novinari, a svi redom – priznali su  – gurmani. 

Standardna ‘'leteća'’ postava američkih roštiljada – piletina – modificirana je, a svinjska rebarca zamijenila je veprovina. '‘Krivac'' je za ovakve eksperimente, koji su dočekani s oduševljenjem, Grga Bokšić koji je eksperimentirao s novim načinima pripreme mesa u Whirlpoolovim uređajima. U Klubu gastronomada, inače poslovnog partnera Whirlpoola, gastronomadi su pripremili jela kojima su dočarali američku gastronomsku priču – posebno se osvrćući na Michigan.

Luk, rikula, metvica...

 Roštiljada ne bi bila prava da je ne prate kolutovi pečenog luka, no s obzirom na to da smo na Mediteranu, osvježena je rikulom i vinima podruma Markota iz Pleternice. 

U vrhunskoj pokaznoj kuhinji koja je postavljena u Klubu gastronomada tako je prvo pripremljeno jelo "UP pastry“, odnosno Upper Peninsula pastry – svojevrsna pogača punjena sjeckanim mesom i povrćem koja se tradicionalno pripremala u vrijeme industrijske revolucije Michigana i SAD-a kao cjelovito dnevno jelo radnika i rudara.

Slijedila su jela vezana američki BBQ, no pomalo izmijenjenih recepata kako je to i uobičajeno kod gastronomada – umjesto tradicionalnog "chicken wingsa“ pripremljen je "turkey wings“, a umjesto standardnih svinjskih rebara u umaku BBQ, odnosno poznatih "spare ribsa", na tanjurima su se našla rebarca mladih veprova.  

Ništa bez graševine

Kao glavno jelo pripremljen je ramstek pečen u komadu na dvije temperature, koji je prethodno mariniran u medu, menti i čaju, pa postavljen na podlogu od rikule i svježeg peperminta uz "onion rings“ – kolutove od paniranog luka.  

Za desert gastronomadi su nas upoznali s još jednom michiganskom  gastroikonom, a to je menta po čijem je uzgoju ta američka savezna država poznata. Tako je i desert – mousse od čokolade s mentom na podlozi od speculasa sa krokantom – sjajno zaokružio ovu veliku proslavu. 

Ključne riječi

Komentara 10

MA
Macaktom
09:42 18.11.2011.

a znaš novo američki vjerojatno i dim imaju u prahu

BO
bode
10:09 18.11.2011.

Ma ovo nema nikakve veze s američkim barbeque. Chicken wings, nuggets, dipps, prawns... Oni koji ne znaju kako to izgleda mogu otići na you tube i tamo vidit neke emisije kao ..., Drive inn\'s, Dive\'s. Njihove priprave na barbeque znajuu trajati i desetak sati... uslast!!! Još mi ponekad fale njihovi pubovi i društva, NHL nights, pale ale... uf!!

PR
propalica
18:01 17.11.2011.

dobro, pitanjce, kakav je to mrtvi BBQ na kuhinjskim uređajima? roštilj na štednjaku? ili možda u tavici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije