Arambašiće, buzaru, paprenjake, artičoke u ulju, hladetinu, muzgavce s krumpirom, hlebinsku juhu, lički lonac, paštu fažol, fuže i brojna druga tradicionalna hrvatska jela, domaći i strani gastronomadi odsad će moći pronaći bez puno lutanja. Bit će dovoljno zaviriti na pročelje ugostiteljskog objekta, pa uoče li istaknutu standardiziranu ploču s nazivom “Hrvatska autohtona kuhinja”, bit će to pouzdan znak da se ondje serviraju jela iz domaće gastronomske baštine.
Naime, kao motiv dolaska stranih turista u Hrvatsku visoko četvrto mjesto zauzima gastronomija. Domaćim gostima još je važnije: nakon kupanja odlazak u restorane na drugom je mjestu omiljenih ljetnih aktivnosti.
Afirmacija regija
Rezultati su to istraživanja o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj Instituta za turizam provedenog proteklog ljeta. Ministarstvo turizma odmah je uzvratilo, pa je jučer u Zagrebu resorni ministar Damir Bajs predstavio projekt “Hrvatska autohtona kuhinja”, u cilju afirmacije nacionalnog brenda i, posebno, njezinih regija. Posebnim Pravilnikom definirana je hrvatska autohtona enološka i gastronomska ponuda, koja je obuhvatila nekoliko stotina domaćih jela, a namijenjena je čak 16 tisuća hrvatskih obrtnika koji će se moći priključiti ovom projektu.
Posebni standard utvrdit će se rješenjem Ministarstva turizma, odnosno nadležnog ureda, na zahtjev ugostitelja, a može se dodijeliti objektu koji u jelovniku ima najmanje 70 posto jela iz svoje ponude s Popisa jela hrvatske gastronomske baštine. Ispuni li uvjete, ugostitelj dobiva standardiziranu ploču na hrvatskom i engleskom jeziku, ukrašenu odgovarajućom grafikom. Iz ministarstva očekuju da će prvi ugostiteljski objekti biti opremljeni pločama hrvatske autohtone kuhinje do početka ljeta kako bi spremno dočekali val turista.
Odredište visokog stila
- Jedan od preduvjeta turističke konkurentnosti i podizanja kvalitete cjelokupnog turizma svake zemlje, bez sumnje, je i kvalitetna ponuda autohtonih enoloških i gastronomskih proizvoda. S obzirom na to da gotovo 90 posto turista u Hrvatskoj čine gosti iz inozemstva, iznimno je važno udaljiti se od predodžbe o Hrvatskoj kao zemlji baziranoj na suncu i moru te kontinuiranim podizanjem kvalitete ponude Hrvatsku približiti imidžu odredišta visokog stila življenja s eko predznakom, poput Italije i Francuske - istaknuo je na predstavljanju projekta u restoranu Stari Puntijar ministar Damir Bajs.
Bravo, čista petica ! Uz napomenu, bilo je i vrijeme.