Domaći kolači

Bakini salenjaci: Imamo recept za okus čiste sreće koji možete i sami dozvati u sjećanje!

Sandra Šimunović/Pixsell
11.11.2022.
u 06:30

Trik je, naravno, u salu! Na njemu ne treba štedjeti, rekle bi naše bake – koliko se može stisnuti u tijesto, toliko ga stavite. Najbolji su u vrijeme svinjokolje, kad na raspolaganju imamo fino, domaće salo. Mi smo ih na kraju malo posuli krupno sjeckanim orasima po receptu jedne bake, predlažemo vam da isprobate ovu varijantu.

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, po mogućnosti onog od šljiva, pravi su spketakl. Kad ih jednom naučite pripremati, postat će vaša omiljena poslastica! 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Salenjaci

Sastojci:

800 g glatkog brašna, plus dodatno po potrebi

1 svježi kvasac 

500 ml mlijeka

3 žlice šećera

1 žličica soli

1 jaje

300 g sala

domaći pekmez od šljiva

Priprema:

Zagrijte mlijeko za kvasac (pazite da ne bude vruće), odvojite manju količinu pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte 2 žlice brašna pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da miruje prekriveno krpom dok se kvasac ne aktivira i naraste, oko desetak minuta. Sad zamijesite tijesto. U većoj posudi sjedinite brašno i sol pa dodajte smjesu s kvascem i jaja. Umijesite tijesto polako dodajući ostatak mlijeka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tijesto mijesite oko 5 minuta u zdjeli, zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite  – morate dobiti podatno, mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Po potrebi dodajte još brašna. Od gotovog tijesta formirajte kuglu i premjestite ga u zdjelu. Sve prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da naraste. Dok čekate da se tijesto digne pripremite salo  – sastružite ga i očistite od svih žilica i opni i ako je potrebno nasjeckajte na kockice.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tijesto koje se lijepo diglo premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Na jednu polovicu tijesta prstima utisnite salo, zatim preklopite drugom polovicom. Tako preklopljeno tijesto ponovo razvaljajte, utisnite salo i ponavljajte isti postupak dok ne potrošite sve salo (kao kad pravite lisnato tijesto). Na kraju ćete dobiti deblji komad tijesta  – prekrijte ga krpom i pustite oko pola sata da naraste. Kad je tijesto naraslo, opet ga prebacite na pobrašnjenbu površinu i razvaljajte na 1 cm debljine. Kad ste ga razvaljali, narežite ga na kvadratiće veličine 6 x 6 cm. U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu pekmeza od šljiva. Sada napravite salenjake tako da uzmete dva nasuprotna ruba i preklopite ih da se dodiruju na sredini. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste obložili paprom za pečenje, preklopite krpom i pustite da se odmaraju još pola sata. Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Kad salenjaci još malo narastu ubacite ih u pećnicu i pecite oko 15 minuta ili više po potrebi. Gotove salenjake pustite da se malo prohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije