Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, po mogućnosti onog od šljiva, pravi su spketakl. Kad ih jednom naučite pripremati, postat će vaša omiljena poslastica!
Salenjaci
Sastojci:
800 g glatkog brašna, plus dodatno po potrebi
1 svježi kvasac
500 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 žličica soli
1 jaje
300 g sala
domaći pekmez od šljiva
Priprema:
Zagrijte mlijeko za kvasac (pazite da ne bude vruće), odvojite manju količinu pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte 2 žlice brašna pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da miruje prekriveno krpom dok se kvasac ne aktivira i naraste, oko desetak minuta. Sad zamijesite tijesto. U većoj posudi sjedinite brašno i sol pa dodajte smjesu s kvascem i jaja. Umijesite tijesto polako dodajući ostatak mlijeka.
Tijesto mijesite oko 5 minuta u zdjeli, zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite – morate dobiti podatno, mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Po potrebi dodajte još brašna. Od gotovog tijesta formirajte kuglu i premjestite ga u zdjelu. Sve prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da naraste. Dok čekate da se tijesto digne pripremite salo – sastružite ga i očistite od svih žilica i opni i ako je potrebno nasjeckajte na kockice.
Tijesto koje se lijepo diglo premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Na jednu polovicu tijesta prstima utisnite salo, zatim preklopite drugom polovicom. Tako preklopljeno tijesto ponovo razvaljajte, utisnite salo i ponavljajte isti postupak dok ne potrošite sve salo (kao kad pravite lisnato tijesto). Na kraju ćete dobiti deblji komad tijesta – prekrijte ga krpom i pustite oko pola sata da naraste. Kad je tijesto naraslo, opet ga prebacite na pobrašnjenbu površinu i razvaljajte na 1 cm debljine. Kad ste ga razvaljali, narežite ga na kvadratiće veličine 6 x 6 cm. U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu pekmeza od šljiva. Sada napravite salenjake tako da uzmete dva nasuprotna ruba i preklopite ih da se dodiruju na sredini. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste obložili paprom za pečenje, preklopite krpom i pustite da se odmaraju još pola sata. Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Kad salenjaci još malo narastu ubacite ih u pećnicu i pecite oko 15 minuta ili više po potrebi. Gotove salenjake pustite da se malo prohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.