Ako ne volite da kiselina iz zelja preuzme jelo, možete ga isprati pod mlazom vode, a prije nego ih počnete zamotavati s listova nožem odstranite zadebljanja.
Sarma (Stari fijaker)
Sastojci:
1 glavica kiselog zelja
70 dkg mljevene svinjetine
30 dkg mljevene junetine
10 dkg riže
1 žličica soli
papar
5 dkg špeka
1/2 glavice luka
1 režanj češnjaka
komad špeka ili svinjska rebrica, za kuhanje
Za zapršku:
1/2 dl ulja
1 žlica brašna
1/2 žlice crvene paprike
Priprema:
Pomiješajte dvije vrste mljevenog mesa, ubacite rižu, sol, papar, špek narezan na sitne kockice i na sitno nakosan luk i češnjak te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Deblje dijelove listova zelja stanjite nožem te ih punite kuglicama mesa i oblikujte sarme. U lonac na dno stavite rezano zelje, potom sloj sarme, potom ponovo zelje, pa sarmu i tako dok ne potrošite sav materijal. Ubacite nešto "suhog", špek ili rebrica, prekrijte vodom i stavite kuhati. Kad zakipi, "utišajte" na laganu vatru i krčkajte sat i pol. Pred kraj napravite zapršku - na ulju prepržite brašno i crvenu papriku te ubacite u sarmu da se zgusne.
Sarmu obožavam. Meni ide i za doručak, ručak i večeru, noću, danju, ljeti, zimi. Kako god. Ali, samo uz kuhani krumpir. Ličanin sam.