Magazin Newsweek objavio je popis 101 najboljeg restorana na svijetu na temelju stručnih ocjena uglednih chefova poput Anthonyja Bourdaina. Restorani su podijeljeni po kontinentima, a među najboljima u Europi našao se i jedan hrvatski – konoba Batelina iz Pule.
"Ovo je dražesna konoba u kojoj rade svi članovi obitelji. David i njegov otac love ribu, majka u kuhinji priprema brudet, a sestra se brine za deserte. Sudeći prema mom dugogodišnjem iskustvu pripremanja i jedenja ribe, riba ne može biti svježija nego što je ovdje. Jede se na terasi u malom obalnom gradu gdje se većina stanovnika bavi ribolovom. Ako se zateknete tamo, kušajte salatu od rakova i riblji brudet s palentom", nahvalila je Batelinu Lidia Bastianich, američka ugostiteljica i voditeljica televizijske emisije Lidia's Italy, inače rođena Puljanka.
Na popisu najboljih restorana u Europi našlo se i više lokala iz Pariza, poput Chez Georgesa, Guy Savoya i La Bigarradea, u kojemu, kako kaže David Bouley, "za 50 do 60 dolara možete dobiti jelo koje bi drugdje stajalo 350". Popis je uključio samo dva restorana iz Njemačke, i to oba iz Berlina - Hot Spot i Weinbar Rutz. Najbolji su ruski restorani Café by Windmill iz Bugrova i Čajka iz Nižnjeg Novgoroda, čiji je chef Dmitrij Šuršakov "ugradio nacionalne motive u globalni kontekst".
Još jedan restoran s nama dobro poznatom hranom našao se na popisu, i to među najboljim američkim restoranima. Riječ je o newyorškoj Kafani, "jugoslavenskom" lokalu čiji su specijalitet ćevapi s lukom. "Osoblje je brzo i točno, a nitko za stolovima oko vas ne govori engleski; osjećate se kao da ste zalutali u popularan, užurbani i nenametljivi klub u boemskoj četvrti Dubrovnika", piše Gabrielle Hamilton. Među najboljim američkim restoranima ponajviše ih je iz New Yorka i San Francisca.
taj je vidio dubrovnik samo na cnn-u - ali treba mu oprostit jer je amerikanac pa ne zna sta govori....