Obožavamo ga

Bienenstich: Pčelinji ubod zbog kojeg ćete zaplakati – od miline!

Marija Herjavić Jerkić
21.03.2023.
u 11:18

Navodno je ovu tortu zanimljivog imena osmislila grupa njemačkih slastičara u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala u čast svim braniteljima koji su se, braneći grad od neprijatelja, poslužili košnicama punimn pčela koje su bacali na izbezumljene neprijateljske vojnike.

Naša Marija Herjavić Jerkić u pripremi kolača odluči koristila je okrugli kalup za torte promjera 28 centimetara, tako da je iskoristila dvije trećine smjese za tijesto. Naravno, i dalje vrijedi savjet da svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature. 

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Pčelinji ubod (Bienenstich) 

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • malo soli
  • 80 g šećera
  • korica limuna
  • 2 jaja
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 80 g omekšalog maslaca

Sastojci za premaz:

  • 70 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 100 g badema u listićima
  • 100 g slatkog vrhnja

Sastojci za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g kukuruznog škroba
  • 50 g šećera
  • vanilija
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 80 g maslaca

Priprema:

Sve sastojke za tijesto umijesite i pustite da se digne, po mogućnosti dva puta. Bit će bolje ako su svi sastojci sobne temperature ili topli. Želite li ubrzati postupak dizanja, pokrivenu zdjelu s tijestom ubacite u pećnicu ugrijanu na 50 °C. Zatim tijesto razvaljajte u željeni oblik na nekih 1,5 cm debljine. Pokrijte i pustite da se digne dok pripremate nadjev. Za premaz u tavi ili posudi otopite sve sastojke osim badema i kuhajte na laganoj vatri pa kad se malo zgusne i postane glatko dodajte bademe i sve sjedinite. To rasporedite preko tijesta, pažljivo da se tijesto ne spusti jer se u međuvremenu trebalo dići. Pecite na 180 °C, 25-30 minuta. Pečeni kolač oprezno izvadite iz kalupa i ohladite.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Dok se hladi, pripremite kremu. Mlijeko i vaniliju stavite grijati, skoro do vrenja. Žumanjke, šećer i škrob umiješajte mikserom, pa u to polagano dodajte procijeđeno mlijeko stalno miješajući. Sve zajedno vratite na laganu vatru i stalno miješajući kuhajte dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, umiješajte maslac. Ohladite, ponovno izmiksajte pa dodajte tučeno slatko vrhnje. Kolač prerežite po sredini i stavite između dvije kore kremu od vanilije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije