Naša Marija Herjavić Jerkić u pripremi kolača odluči koristila je okrugli kalup za torte promjera 28 centimetara, tako da je iskoristila dvije trećine smjese za tijesto. Naravno, i dalje vrijedi savjet da svi sastojci za tijesto trebaju biti sobne temperature.
Pčelinji ubod (Bienenstich)
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- malo soli
- 80 g šećera
- korica limuna
- 2 jaja
- 200 ml mlakog mlijeka
- 80 g omekšalog maslaca
Sastojci za premaz:
- 70 g maslaca
- 50 g šećera
- 100 g badema u listićima
- 100 g slatkog vrhnja
Sastojci za kremu:
- 4 žumanjka
- 500 ml mlijeka
- 50 g kukuruznog škroba
- 50 g šećera
- vanilija
- 200 ml slatkog vrhnja
- 80 g maslaca
Priprema:
Sve sastojke za tijesto umijesite i pustite da se digne, po mogućnosti dva puta. Bit će bolje ako su svi sastojci sobne temperature ili topli. Želite li ubrzati postupak dizanja, pokrivenu zdjelu s tijestom ubacite u pećnicu ugrijanu na 50 °C. Zatim tijesto razvaljajte u željeni oblik na nekih 1,5 cm debljine. Pokrijte i pustite da se digne dok pripremate nadjev. Za premaz u tavi ili posudi otopite sve sastojke osim badema i kuhajte na laganoj vatri pa kad se malo zgusne i postane glatko dodajte bademe i sve sjedinite. To rasporedite preko tijesta, pažljivo da se tijesto ne spusti jer se u međuvremenu trebalo dići. Pecite na 180 °C, 25-30 minuta. Pečeni kolač oprezno izvadite iz kalupa i ohladite.
Dok se hladi, pripremite kremu. Mlijeko i vaniliju stavite grijati, skoro do vrenja. Žumanjke, šećer i škrob umiješajte mikserom, pa u to polagano dodajte procijeđeno mlijeko stalno miješajući. Sve zajedno vratite na laganu vatru i stalno miješajući kuhajte dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, umiješajte maslac. Ohladite, ponovno izmiksajte pa dodajte tučeno slatko vrhnje. Kolač prerežite po sredini i stavite između dvije kore kremu od vanilije.