Kopriva je biljka bogata je vitaminom C, karotenom, bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem, natrijem, kalijem, kao i hormonima koji reguliraju sadržaj glukoze u krvi.
Ljekovita svojstva kopriva je pokazala i u terapiji bubrežnih i reumatskih bolova, dijareje i anemije.
Zašte ne biste isprobali juhu od koprive s bulgurom?
Sastojci (za 2 osobe): 1 mrkva, 1 korijen peršina, 2 žličice tamarija (tekući pripravak od soje), 1 češanj češnjaka, 2 žličice ulja od sezama, 4 žlice bulgura, 1 šalica koprive, nekoliko listova blitve
Priprema: Narežite mrkvu i peršin i prelijte s tri šalice vode. Dodajte tamari, usitnjeni češnjak i ulje, pa kuhajte oko 15 minuta. Dodajte bulgur (koji ste preko noći natopili u mlakoj vodi) i kuhajte još 10 minuta. Narežite blitvu i dodajte je zajedno s koprivom, pa ostavite sve kuhati još oko 30 sekundi.
>>Ovo su supernamirnice koje pomažu u borbi protiv raka, lošeg kolesterola, srčanih oboljenja...
>>Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac... Evo kako ga pripremiti
Pa ovo je stvarno članak blago rečeno katastrofa. Koja je kopriva na slici? Urtica dioica, Lamium orvala ili Lamium maculatum? Pa da novinar koji piše o koprivi ne zna kako izgleda ista je strašno.