Profesionalni kuhar britanskog podrijetla i vlasnik restorana u londonskom InterContinental hotelu Theo Randall oduvijek je zaljubljenik u talijansku, odnosno mediteransku kuhinju, koja mu je opsesija još od djetinjstva kad je s mamom ljetne praznike provodio u Italiji i naučio mnogo o njihovoj hrani, posebno tjestenini i raznim slasticama.
- Kad god idem u neku talijansku trgovinu namirnica izađem i s nekoliko različitih vrsta tjestenine, a često i s inćunima, maslinovim uljem i gomilom suhog mesa - kaže Randall i dodaje kako bi cijeli svijet trebao učiti iz mediteranskog pristupa hrani'.
- U njoj je sve najjednostavnije moguće i, što je još važnije, nema prejedanja i često je 'manje - više'; pa nema jela za koje trebate gomilu sastojaka: ako imate tikvice, tjesteninu i maslac ili parmezan, ne možete biti gladni - rekao je Randall koji kaže i da on takva mediteranska jela sa samo par sastojaka može jesti svaki dan, i da mu 'ništa drugo mu ne treba'.
Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran'
Randall je inače i veliki zagovornik talijanskog 'štedljivog kuhanja' koje on opisuje kao 'kuhanje za koje ne treba ići u trgovinu po namirnice jer se koriste one sezonske namirnice koje već imamo doma'.
Mnogi danas, kaže, pretjeraju već s kupnjom namirnica, pa nekoliko dana kasnije shvate da imaju gomilu hrane koja više nije dobra i može se baciti. A automatski, dodaje chef, kuhamo i prevelike količine.
- Ja sam pobornik toga da se radije napravi samo jedna zdjela nekog ukusnog jela, pa da ližemo prste i mislimo kako bismo voljeli da smo skuhali više, ali već za deset minuta shvatimo da je to bilo 'taman dovoljno' - rekao je za Independent.
- Osjećaju sitosti pomažu dobro izabrani kvalitetni sastojci, a neformalni razgovor s prodavačima hrane u manjim trgovinama dati će vam neke genijalne kulinarske savjete - kaže Randall koji misli i da 's kratkim dotjerivanjem možemo puno poboljšati i neka klasična, svakodnevna jela'.
Za tjesteninu tako savjetuje da se kuha dvije ili tri minute kraće nego što piše na pakiranju, a u umak se za bolji okus doda malo te vode u kojoj se tjestenina kuhala.
Njemu, dodaje, mediteranski način prehrane nije i neće dosaditi, jer je ta kuhinja toliko svestrana da je to nemoguće.
Podgrijavao burek uz pomoć dezinficijensa, pa zaradio ukor!