Sve je više zalogajnica brze hrane, koje ne nude industrijski fast food (nedavno je u Njemačkoj umro otac industrijskog kebaba) nego proizvode ručnog rada iz tradicije naših krajeva, pa je tako i na zaprešićkoj tržnici.
Pravi kebabi složeni na ražanj od raznovrsnog svježeg mesa, bureci pite i sendviči zamjenjuju „NLO“ hambije i smrznute „bombe“ kebaba zelenkaste boje. Traži se prepoznatljivo po imenu, ali i po strukturi i sastavu – brza hrana s naših strana.
Da podsjetimo, hambiji i slični proizvodi nastali su pojavom strojeva za totalnu destrukciju (čak molekularnu) sirovine, a kako zbog trenja i povišene temperature ne bi koagulirale bjelančevine u procesu se dodaje i do 50 posto ljuskica leda čija se voda veže u masu. Što je u masi i koliko i kakve kemije treba da je „stabilizira“ znaju samo proizvođači, a osjete valjda potrošači.
>> Originalni šiš kebab uz tradicionalni lavaš