Ako ste u žurbi bit će dovoljno samo jedno dizanje, no još bolji rezultat dobit ćete ako pustite da se tijesto digne dva ili više puta, savjetuje gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić.
Savršene štruce kruha
Sastojci:
450 g glatkog brašna
1,5 paketić suhog kvasca
10 g soli
malo šećera
400 ml tople vode
60 ml jogurta
malo jogurta za premaz
Priprema:
Sve sastojke za tijesto dobro umijesite. Pokrijte i pustite da se digne. Da ubrzate postupak, možete ih ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tako je potrebno maksimalno 10-15 minuta da se dignu. Dovoljno je samo jedno dizanje, no bit će bolje ako ih pustite da se digne dva ili više puta. Podijelite na 2 jednaka dijela i oblikujte duguljaste štruce. Pobrašnite površinu i tijesto tek toliko da se ne lijepi. Prebacite na masni papir i pustite da se dižu dok se pećnica zagrije do 220 stupnjeva. U pećnicu ubacite posudu s vodom, ili ako imate parnu pećnicu, koristite tu funkciju. Štruce prije pečenja premažite tanko jogurtom i zarežite. Pecite 20-25 minuta na srednjoj razini ili onoj nižoj, ovisi o vašoj pećnici. Ako se kruščići krenu jače peći s gornje strane, nakon 10-15 minuta prekrijte ih folijom.