Uoči početka 24. Vegeta Croatia Opena koji će se u Umagu održati od 18. do 28. srpnja, predstavljen je četvrti Istria Gourmet Festival, koji će i ove godine predstaviti što sve najbolje što Istra može ponuditi ljubiteljima vrhunske hrane i vina.
Partner Istra Gouremt Festivala je ugledni restoran San Rocco, a u ‘Našoj kužini’ specijalitete će ponuditi konobe Buščina, Nono te Food&Wine Primizia. Neće nedostajati ni najboljih autohtonih vina. Ovogodišnja novost je zona Taste Istria, gdje će se svakodnevno predstavljati proizvođači vina, maslinova ulja, pršuta, sira…
Arlen Brozić: Partneri festivala tri najbolja restorana Sjeverozapadne Istre
- Ovogodišnji Istria Gourmet Festival sadržajno je još bogatiji, a Taste Istria je svojevrsna reviju vina i istarskih delicija. Za vrijeme trajanja festivala, održat će se osam večeri vinskih degustacija, na kraju kojih će se proglasiti vino turnira. Partneri festivala su tri najbolja restorana Sjeverozapadne Istre, odreda članovi udruženja Jenues Restoratuers d’Europe i restorana s Michelinovim zvjezdicama - objašnjava direktorica Izvršnog odbora turnira Arlen Brozić.
Chef Zoranom Čobanovom iz San Rocca biti će na rapolaganju gurmanima svakoga dana turnira od 12 sati do ponoći. U ponudi će se naći à la carte menu kuće i degustacijski menu Green Istria, Blue Istria i Mediterraneo. Posebni gost Istria Gourmeta stižu iz Udina, Riječe je o chefu Emanuelu Scarellu, iz restorana Agli Amici.koji je prošle godine kreativnošću priskrbio i drugu Michelinovu zvjezdicu. Emanuele Scarello u IGR-u gostovat će na dan polufinalnih mečeva, u subotu 27. srpnja. Jedan od najcjenjenijih slovenskih kuhara, mladi Tomaž Kavčić iz konobe Pri Lojzetu, člana JRE, nastupit će po završetku finalnog meča u nedjelju, 28. srpnja.
Vinari u Taste Istria zoni
U Taste Istria zoni svoja će vina predstaviti vinari Kozlović, Coronica, Degrassi, Cuj, Kabola, Cattunar, Matošević, Benvenuti, Franc Arman, Laguna Vina... Za ljubitelje delicija slijedi dobra vijest - vrhunske istarske sireve Kumparička i Laguna Histria, kao i istarske tartufe i pršute također će biti moguće kušati. Vođene degustacije vina posvećene su otkrivanju i valoriziranju specifičnosti istarskih sorti. Degustacije se organiziraju u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, a vodi ih Sandi Paris. Po principu blind testinga svake večeri degustiraju se tri vina, a teme dana su vezane za specifičnosti istarskih autohtonih sorti. Posljednjeg dana turnira, ovisno o glasovanju žirija, predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović uručit će nagradu proizvođaču čije vino je dobilo najviše bodova, čime će i biti proglašeno ATP vinom.