Recept u kojem se riba i mahunarke naprosto obožavaju posudili smo s bloga Mama, ja sam gladan, autorice Nasje Duplančić.
Cipli zlatari s grahom i špinatom
Sastojci:
4 cipla (1kg)
2 šake špinata
1 manji luk
3-4 češnja češnjaka
150 g mladog graha
maslinovo ulje
10-ak kapara
šaka peršinova lišća
sol
šareni papar
malo limunova soka
Za temeljac:
1 mrkva
komadić celera
3 češnja češnjaka
1/2 luka
sol
Priprema:
Ciplima uklonite škrge i utrobu pa ih operite i pažljivo filetirajte. Filete blago posolite i pokapajte limunovim sokom pa ostavite sa strane, a glave i kosti stavite u lonac. Dodajte mrkvu, luk, češnjak i vodu pa lagano posolite i pustite da se kuha dok povrće ne postane mekano. U širu, dublju tavu ulijte maslinovo ulje (oko 1dl) pa dodajte na listiće narezani luk. Posolite i pustite da se pirja dok luk ne uvene. Pri kraju dodajte pola količine sjeckanog peršina i na listiće narezani češnjak. Sada dodajte oprani grah i prelijte temeljcem tek toliko da grah bude prekriven (koristite cjedilo za dodavanje temeljca da biste izbjegli kosti). Poklopite i kuhajte na laganoj vatri. U međuvremenu, kako grah bude bubrio, trebat ćete dodavati još temeljca. Kada procijenite da je grahu potrebno još oko pet minuta kuhanja, na vrh poslažite filete ribe kožom okrenute prema dolje. Posipajte ostatkom peršina. Poklopite i kada riba sasvim pobijeli (oko 5 minuta) ugasite vatru. Zadnju minutu ubacite listove špinata i kapare. Kada je sve gotovo, prelijte maslinovim uljem i popaprite. Dobar tek! Ostatak temeljca procijedite i zamrznite.