Nakon što smo prvi u cijelosti objavili popis 500 domaćih jela iz Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda “Hrvatska autohtona kuhinja”, koji je donijelo Ministarstvo turizma, javlja se velik broj čitatelja koji pozdravljaju inicijativu, kao i brendiranje hrvatskih jela i restorana, ali i upozoravaju na domaća jela koja su, kažu, nepravedno ispuštena s popisa.
Naš čitatelj Srđan Raguž tako je primijetio, primjerice, da na popisu nedostaje niz jela s ražnja, Leo Topić, pak, spominje da nema tradicionalnog jela imotskog kraja, slavne imotske torte, koja se po neizmijenjenoj recepturi od badema radi zadnjih dvije stotine godina. Puno čitatelja čudi se što na popisu nema fritula, raznih salata s bučinim uljem koje su karakteristične za dijelove zapadne Hrvatske. Čitatelj s Brača Mato Dragičević temeljito je proučio popis i misli da je posao dobro obavljen, ali također nabraja autohtona jela dalmatinskog kraja koja su, smatra, nepravedno ispuštena.
– Svakako bi trebalo popis obogatiti bračkim vitalcem, jelom od janjećih iznutrica na ražnju obloženih tankim janjećim crijevima i janjećom maramicom, kao i korčulanskom poparom od miješane morske ribe te desertom korčulanske klašune – zaključuje čitatelj.
Čitatelji iz Samobora i okolice upozoravaju da bi na popis trebalo uvrstiti i kotlovinu te greblicu.
Dobra je vijest da lista na kojoj je zasad 500 domaćih jela iz svih krajeva Lijepe Naše, koja će se u restoranima s oznakom “Hrvatska autohtona kuhinja” služiti po izboru vlasnika, nije konačna i zatvorena. Da bi se još neko jelo sa zaštićenom recepturom našlo na popisu, dovoljno je prijedlog dobro obrazložiti Povjerenstvu pri Ministarstvu turizma. To, pak, mogu sami zainteresirani ugostitelji, ali i građani izravno ministarstvu ili preko cehova ugostitelja na lokalnoj razini.