luciana šlogar

Čuvarica tradicije domaće tjestenine i kolača u Pisarovini

'07. 11. 2012., Zagreb -  Pasta Croatica, izrada domacih kolaca i tjestenine, Luciana Slogar Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL'
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/5
09.11.2012.
u 18:00

Svaki pljukanac, fuž ili kiflica prođu kroz ruke Luciane ili njezinih slastičarki

Veterinarka po struci, kreativka po vokaciji, bonkulovićka u duši i Istrijanka podrijetlom, Luciana Šlogar vrijedna je čuvarica gastronomske tradicije, prava hodajuća ili, bolje reći, s obzirom na njezin dvadesetsatni radni dan, trčeća enciklopedija znanja o starinskoj kuhinji. Autorica hrvatskih gastrosuvenira, svježe domaće tjestenine, pljukanaca, fuža, njoka, arancina, cukerančića, paprenjaka, klašuna, hvarskih galijica Luciana postala je vrlo tražena među ugostiteljima. Tajna je, kaže nam, u tome što kad jednom kušaju ručno rađenu tjesteninu, ona iz stroja zauvijek pada u zaborav. U gastronomskim se vodama našla kako drukčije do, kaže, kao i svi koji vole jesti – iz ljubavi.

– Najprije je gastronomija i priprema hrane po starim receptima bio moj hobi. No, zahvaljujući podrijetlu, odgoju, genima i djetinjstvu provedenom uz nonu nije ostalo na tome.

Svako kuhanje, dakako, kada sam imala vremena, pretvaralo se u povratak u Selinu, selo u okolici Limskog kanala između Vrsara i Rovinja, gdje se tjestenina mijesila ručno, svijala oko kuhače, i u vreloj vodi kuhala ni pola sata nakon što se zamijesila – priča nam Luciana.

Kako je po naravi \"štreberica\", potkovala se znanjem, otišla na prekvalifikaciju i bez kune kredita pokrenula obrt za proizvodnju tjestenine i kolača.

– Nije bilo lako. To sada posao, a ne više hobi i o mojim ruka, snalažljivosti, pregovorima i naplati ovisi plaća žena koje rade sa mnom. No, kada radite s voljom i ljubavi, sve se izdrži – kazala je Luciana Šlogar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije