Pietru Ferreru možemo zahvaliti za ovaj najomiljeniji slatki namaz od čokolade. Prvo je napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu. Sve do 1963. kada je Pietrov sin Michele Ferrero odlučio to malo usavršiti i proširiti obiteljski brend po Europi.
Promijenio je sastojke, sliku i ime proizvoda koje je nastalo od engleske riječi ''nut'' koja znači lješnjak – glavni sastojak ovog namaza.
Točan recept stroga je tajna, ali prema ambalaži glavni sastojci su, osim lješnjaka, šećer, biljna ulja i kakao.
Dok uživate u Nutelli, jedući je na razne načine, ovo su neke stvari koje vjerojatno niste znali:
U svijetu se u prosjeku svakih 2,5 sekundi proda jedna staklenka, a godišnje ih se proizvede toliko da bi se mogle poredati duž obale Dunava čak 26 puta. Inače, Dunav teče kroz 10 država, pa možete samo zamisliti koja je to količina.
Osim duž obale Dunava, Nutellom koja se napravi u godinu dana mogli bismo napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta i prekriti Veliki kineski zid osam puta. Kada je riječ o kilogramima prodane Nutelle u jednoj godini, dovoljno je samo reći da je teška kao i Empire State Building.
Video o Nutelli pogledajte ispod:
Dioničar sam tvrtke koja ju proizvodi.