mljaac!

Danas je Svjetski dan vafla: Evo kako će ispasti savršeni - iznutra mekani, a izvana hrskavi!

shutterstock
25.03.2022.
u 10:30

Vaffeldagen ili dan vafla obilježava se 25. ožujka u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, a tradicija je 'zahvatila' i druge zemlje.

Nekad je Svjetski dan vafla označavao početak proljeća, a pretpostavlja se da ga se slavilo tako da se tu slasticu; nastalu između 13. i 14. stoljeća; jelo cijeli taj dan...

Autor prvog recepta za vafle nije poznat, piše Days of the year, no pronađene su upute nazvane Le Ménagier de Paris koje je, prema narodnoj priči, jedan Francuz napisao svojoj mladoj supruzi. Ubrzo je jelo mnogima diljem svijeta postalo omiljeni doručak, a početkom 1900-ih se počinje raditi i u novom obliku - kao kornet! 

Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad:

1/6

Priča kaže da je jednom prodavaču sladoleda ponestalo čašica za posluživanje pa je prodavača vafli sa susjednog štandu zamolio da mu pomogne. Skupa su došli su na ideju da presaviju vafl i u njemu posluže kuglicu sladoleda i tako je 1904. godine nastao kornet. 

U jedenju i pravljenju vafla se obaraju i razni rekordi pa je najveći dugačak čak 2.4 metra i težak nevjerojatnih 50 kilograma. Rekord u jedenju pak od 2008. pripada Talijanu Patricku Bertolettiju koji je u samo deset minuta pojeo 29 komada i tako titulu najbržeg izbio dotadašnjem prvaku Joeyu Chestnutu koji je u toliko vremena pojeo 23 komada...

Postoje tri vrste vafla: 

Belgijski
Lagani i hrskavi s dubokim 'grebenima', a za izradu se koristi kvasac. 

Američki
Za izradu se umjesto kvasca koristi prašak za pecivo. 

Liege
Također iz Belgije i napravljeni s kvascem, ali mekši i slađi jer se na njih stavlja karamelizirani šećer.

Donosimo vam recept za savršene vafle koji možete isprobati već danas i tako proslaviti ovaj dan! 

Sastojci:

26 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
2 jaja
6 žlica maslaca
3,5 dcl toplog mlijeka 

Priprema: 

U veću posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promiješajte da se sastojci međusobno povežu. 

U drugu posudu dodajte jaja, otopljeni maslac i mlijeko te sve dobro izmiksajte. Tekuće sastojke dodajte u suhe i miksajte sve dok ne dobijete lijepu, glatku i malo gušću smjesu.  

Kada se pekač za vafle zagrije, dodajte smjesu i pecite. Gotovi su onda kada poprime zlatnu boju. 

Od ove količine sastojaka dobit ćete 7 do 8 vafla. Možete ih preliti javorovim sirupom i dodati šumsko voće. 

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave:

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
16:00 25.03.2022.

Vafl su super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije